Taiji tuishou (pushing hands) & Taijiwuxigong

Taiji Centrum (Edegem, B)

18/01/2010

 

Serie van 4 weekends taiji tuishou of pushing hands
Mortsel
   

Deze reeks van weekends staat open voor iedereen die al een zekere ervaring heeft met de basisbegrippen van taiji.

Tuishou of pushing hands
Taiji heeft als doel latente vermogens of krachten die in ieder van ons aanwezig zijn te ontwikkelen. Tuishou is één van de aangereikte methodes om deze taijikrachten verder te ontwikkelen én te hanteren.

Beoefenen van pushing hands houdt veel meer in dan het uitvoeren van bepaalde bewegingen met een ander persoon. Tuishou werd ontwikkeld voor en toegepast tijdens het ongewapend gevecht. De wortels van taijibeoefening liggen dus in de gevechtskunst, maar het uitgangspunt werd verschoven naar lichaams- en helingskunst. Er is geen tegenstander, geen winnaar of verliezer, enkel de wederzijdse ontwikkeling tot beter begrip en hanteren van taijikrachten door de ‘partners-in-crime’.


In pushing hands wordt bewegen vanuit taijikracht  moeilijker wegens het fysieke contact en het gewoontegebruik van spierkracht. De confrontatie met jezelf in taijiquan wordt in taiji tuishou uitgebreid tot de confrontatie van jezelf met de partner. De verworvenheden door taijiquanbeoefening worden geplaatst tegenover deze van de partner. Vanuit de ontwikkeling van de taijikrachten in jezelf wordt het gebruiken en beheersen ervan verder ontwikkeld in het oefenen met de ander.

Het elkaar raken op fysiek, energetisch, emotioneel en mentaal niveau gebeurt op een vriendelijke manier  en vanuit het grootste respect voor elkaars eigenheid. Het welzijn van de partner staat steeds voorop.


De interactie tussen beiden leidt tot een verdere uitdieping; via tuishou (pushing hands zonder voet-verplaatsing) over sanshou (stappend in de ruimte) en bagua (geen fysisch contact) naar de vormloze toepassing. Een gepaste reactie op inkomende krachten (verdediging) gaat over in de gepaste reactie op het gepaste moment op de gepaste wijze (aanval). Yin gaat over in yang, yang gaat over in yin.

Organisatie: Buqi Institute en Taiji Centrum (www.buqi.net en www.taijicentrum.org)
Lesgever: Shen Zhengyu en Dr Shen Hongxun (eerste weekend)
Data: 13-14 maart, 24-25 april, 8-9 mei, 12-13 juni
Locatie: Sporthal KA Mortsel, Hof Van Riethlaan, 2640 Mortsel
Zat. 10.00-17.00, zon. 10.00-16.00
Info en inschrijving: sofie@buqi.net, 03 281 0532
Kostprijs: 125 euro/weekend

 
Taijiwuxigong weekends: spontane beweging voor gezondheid en geluk
Mortsel en Den Haag
www.buqi.net

Gebukt gaan onder stress, spanningshoofdpijn of een stijve nek, een onderrug die vast zit, iedereen heeft er wel eens aan mogen geloven. Stress, van welke oorzaak ook, kan leiden tot fysieke klachten. Gelukkig is ook het omgekeerde het geval: een goede lichaamshouding draagt bij tot minder stress in lichaam en geest. Maar daarvoor moet u wel bewust met uw lichaam omgaan: weten welke basishouding u aanneemt, welke signalen uw lichaam u geeft, hoe u uw lichaam gebruikt, hoe u uw krachten kunt doseren en hoe u spanningen uit uw lijf kunt krijgen. In deze weekendcursus krijgt u praktische oefeningen en richtlijnen die u onmiddellijk op de goede weg zetten.

Ook wekelijkse lessen. Zie website voor meer info.

Organisatie: Buqi Institute (www.buqi.net)
Lesgever: Shen Jin
Mortsel: 13-14 februari, 29-30 mei. Sporthal KA Mortsel, Hof Van Riethlaan, 2640 Mortsel
Den Haag: 27-28 februari, 5-6 juni. Sporthal Boswijk, Laan van Kans 11, 2496VB Den Haag

Het eerste weekend doen we vooral oefeningen gericht op het openen van het voorste en achterste kanaal, het tweede weekend gaat het vooral om de activering van het linkse en rechtse kanaal.

Zat. 10.00-17.00, zon. 10.00-16.00
Info en inschrijving:
- voor Mortsel: buqibelgium@buqi.net, +32 (0)3 281 0532
- voor Den Haag:
minke_westra@hotmail.com, +31 (0)6 5168 0655
Kostprijs: 120 euro
Meenemen: Comfortabele kleding, schoenen met platte zolen, matje en/of deken om op te liggen.

 Indien u graag op geregelde tijdstippen onze agenda ontvangt, stuur dan een mailtje naar sofie@buqi.net.

 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy