Assertieve, authentieke en verbindende communicatie

Paul Symons, Oudenaarde (B)

03/11/2010

Trefwoorden: LEVENSKUNST, communicatie, verbinding, Oudenaarde

 

Assertieve Authentieke Verbindende Communicatie
Gebaseerd op het Geweldloze Communicatie-model van Marshall Rosenberg
 
 
Voor iedereen die meer kwaliteit wil in zijn eigen leven en in de relatie met zijn partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s… 
 

KENNISMAKINGSDAG
27 november 2010
(10 - 18u)
Plaats
PRAKTIJK OORSPRONKELIJKE LEVENSKUNST
Oudenaarde (Gent)
Deelnamekost: 60 euro
 
VOOR MEER INFO:
 
www.oorspronkelijkelevenskunst.be 
055/60.47.56  -  0496/145.096
                                                

DE PRAKTIJK OORSPRONKELIJKE LEVENSKUNST
is gevestigd op het Domein Valerius, de laatste verblijfplaats van de Vlaamse schilder Valerius De Saedeleer (Latemse school), gelegen in een natuurrijke omgeving.
Het is een huis en een plek waar je met diepte van beleving jezelf gewaar kunt zijn, ervaren en voelen.
 

IN DEZE WORKSHOP VRAGEN WE ONS AF:
Wat is het doel van je communicatie: verbinding of verdeeldheid?
Wil je gelijk hebben of gelukkig zijn?

Communicatie is een kunst! De manier waarop we communiceren is van grote invloed op de kwaliteit van onze privé- en werkrelaties. Onze relaties bepalen vervolgens in sterke mate de kwaliteit van ons leven.
Een gesprek ontaardt geregeld in een conflict. Soms is er dan geen wederzijdse toegankelijkheid meer en is het onmogelijk de ander te begrijpen. Nochtans kan het meningsverschil enkel een communicatiestoornis zijn...
Thuis en op school leert men praten, aandachtig zijn, maar men leert niet noodzakelijk communiceren op een assertieve, authentieke en verbindende manier.

Assertiviteit is de ander duidelijk maken wat je wil of niet wil met de bedoeling de ander niet te kwetsen. Het is op een acceptabele, respectvolle manier je grenzen aangeven voor anderen én jezelf.

Assertiviteit vraagt zelfkennis, authenticiteit. Wie ben je en wat wil je? Je dient je gevoelens en wensen te onderkennen en te uiten. Door assertief optreden wordt je je bewust van je eigen verantwoordelijkheid en schuift fouten niet af op anderen of de omstandigheden. Je gaat luisteren naar je eigen behoeftes. Je laat je niet mee sleuren door de soms overweldigende woordenstroom of gevoelens die anderen bij je kunnen oproepen. Zelfrespect staat centraal bij assertiviteit.

Assertiviteit staat niet gelijk aan agressiviteit en op een gehaaide manier zelf aan je trekken proberen te komen. Als je assertief bent sta je open en heb je respect voor de belangen en vragen van de ander.
Je doet dus jezelf en de ander geen geweld aan. Je stelt je de zeer belangrijke vraag: Wat is het doel van mijn communicatie: verbinding, verbondenheid of verdeeldheid ? Wil ik gelijk hebben of wil ik gelukkig zijn?

Marshall Rosenberg, psycholoog en communicatietrainer, stelt dat de manier waarop wij communiceren meestal - onbedoeld - gewelddadiger is dan we beseffen. We gebruiken uitdrukkingen die vaak nodeloos beschuldigend zijn. Feitelijk wil niemand dat. Om dit te vermijden, ontwikkelde hij een zogenoemde “Geweldloze communicatie

In deze communicatie staat verbinding centraal: verbinding met jezelf, de ander en het leven. In die verbinding ontstaat helderheid en ruimte voor mededogen en compassie. Je maakt verbinding met wat echt in jou en de in ander leeft: je communiceert je gevoelens en je behoeftes die daaronder zitten. Daar neem je ten volle zelf verantwoordelijkheid voor. Dit in tegenstelling tot oordelen, veroordelen en beschuldigen, dat wat we allemaal zo goed kennen en gewoon zijn. Zo kunnen we met elkaar in contact komen op een ander niveau dan van het gelijk of ongelijk hebben met name dat van de buik en het hart.
Je communiceert met hoofd, buik en hart!

'Geweldloze communicatie' is meer dan zomaar een communicatiemodel . Het is de weg naar een groter bewustzijn in het dagdagelijkse leven, een weg naar verdieping, meer kwaliteit en een grotere voldoening van (samen)leven. Het helpt om rust te vinden in jezelf en in je kleine omgeving. Het helpt bij het streven naar een vredige grote omgeving, een vredevolle wereld.
 

HUUR DEZE UNIEKE LOCATIE

voor workshops, lezingen, vergaderingen, vieringen, rituelen…


VOOR MEER INFO 
 www.oorspronkelijkelevenskunst.be  

 

 Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy