Qi Pushing hands - Taijiwuxigong - E Mei Daoyin zomercursussen

Buqi Institute Belgium, Antwerpen (B)

17/06/2011

Trefwoorden: Buqi Institute Belgium, Taiji, Taijiwuxigong, E-Mei Daoyin

 

 
   

pushing hands.jpg

   

Taiji heeft als doel de ontwikkeling van latente vermogens of krachten die in ieder van ons aanwezig zijn. Tuishou is één van de aangereikte methodes om deze taijikrachten verder te ontwikkelen én te hanteren.

Beoefenen van pushing hands houdt veel meer in dan het uitvoeren van bepaalde bewegingen met een ander persoon. Tuishou werd ontwikkeld voor en toegepast tijdens het ongewapend gevecht. De wortels van taijibeoefening liggen dus in de gevechtskunst, maar het uitgangspunt werd verschoven naar lichaams- en helingskunst. Er is geen tegenstander, geen winnaar of verliezer, enkel de wederzijdse ontwikkeling tot beter begrip en hanteren van taijikrachten door de ‘partners-in-crime’.

In pushing hands wordt bewegen vanuit taijikracht moeilijker wegens het fysieke contact en het gewoonte-gebruik van spierkracht. De confrontatie met jezelf in taijiquan wordt in taiji tuishou uitgebreid tot de confrontatie van jezelf met de partner. De verworvenheden door taijiquan-beoefening worden geplaatst tegenover deze van de partner. Vanuit de ontwikkeling van de taijikrachten in jezelf wordt het gebruiken en beheersen ervan verder ontwikkeld in het oefenen met de ander.

Het elkaar raken op fysiek, energetisch, emotioneel en mentaal niveau gebeurt op een vriendelijke manier en vanuit het grootste respect voor elkaars eigenheid. Het welzijn van de partner staat steeds voorop.

Plakken, kleven, volgen, duwen, ontwikkelen van luisterkracht, peng-lu-chi-an of vrije beweging, zacht tegenover hard, vrij zijn van bedoeling en richting, niet winnen / niet verliezen, respect voor en steeds bezorgd om het welzijn van de partner; dit zijn enkele van de aspecten die aan bod komen bij pushing hands.

Datum: 16 - 18 juli 2011
Locatie: Gemeentelijke sporthal Zwalm
Sportlaan 1, 9630 Zwalm
Prijs: €190

   

shen jin taiji37 31kb.jpg

   

Taijiwuxigong® is een eenvoudig maar diepgaand systeem voor zelfgenezing, waarvan iedereen al na korte tijd de weldaad kan ervaren. Door de beoefening van Taijiwuxigong kun je gezond en jong blijven, kun je je mentale, sportieve en artistieke prestaties verbeteren en van ziektes genezen. Het doel van Taijiwuxigong® is zelfgenezing en zelfregulering van lichaam en geest met behulp van drie soorten oefeningen: - spontane beweging, - daoyin, - meditatie (meestal liggend).

Spontane beweging: wordt opgewekt met behulp van een speciale houding die de beoefenaar in staat stelt verbinding te maken met de aardekracht. Deze kracht wordt vervolgens gebruikt om het energiecentrum in de buik (de dantian) te activeren. De geactiveerde dantian brengt vervolgens het lichaam spontaan in beweging.
Daoyin: zijn eenvoudige bewegingsoefeningen, die als doel hebben ziekteverwekkende factoren vanuit specifieke delen van het lichaam gericht af te voeren.
Meditatie: In Taijiwuxigong® wordt meditatie meestal in liggende positie beoefend. Dit type oefening helpt mentale spanning te verwijderen. Tevens neemt de gevoeligheid voor veranderingen in het lichaam toe.

Acht stadia
Beoefening van Taijiwuxigong® bestaat uit acht stadia. Het activeren van de dantian is het eerste stadium. Een actieve dantian helpt het lichaam te zuiveren van ziekteverwekkende factoren. Vervolgens worden de energiekanalen één voor één gezuiverd en geopend, waarna zich de grote-, kleine- en links/rechts energiecirculatie kunnen ontwikkelen. In de laatste stadia ligt de ontwikkeling op mentaal en spiritueel vlak. Zo kunnen bijvoorbeeld latente mentale functies ontwaken.

Resultaten van de oefeningen zijn:
- versterking van de wervelkolom
- afvoeren van ziekteverwekkende factoren (binqi)
- verwijderen van fysieke en emotionele spanningen.
Beoefening van Taijiwuxigong® heft blokkades op en doet alles weer vrij stromen. De beoefenaar straalt en is blij.

Datum: 30 juli – 3 aug 2011
Locatie: OC St Jozef (sporthal)
E De Deynestraat 1, 9000 Gent
Prijs: €300
Mogelijkheid tot verblijf en/of lunch   

 

De 12 E-Mei Daoyin zijn een traditioneel Boeddhistisch oefensysteem. Ongeveer 1000 jaar geleden bedacht een monnik dit bijzonder effectieve oefensysteem om soldaten te trainen voor het gevecht tegen het leger van de heersende keizer. De oefeningen werden echter ook gebruikt voor het behandelen van verwondingen en heelmeesters gebruikten de krachtige Daoyin om vaardigheid te vergroten in het herstellen van gebroken botten.
De E-Mei oefeningen zijn een uitstekende methode om fysieke kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen en sluiten daarom goed aan bij andere vechtkunsten. Vanwege hun versterkend effect kunnen ze ook worden toegepast om de gezondheid te verbeteren en zelfs om bepaalde ziekten mee te behandelen. De sterke kracht die men ontwikkelt tijdens het oefenen van de E-Mei Daoyin kan ook worden toegepast in andere lichaams- en gezondheidsdisciplines zoals bijvoorbeeld massage.
Om het beste resultaat te behalen moet men de oefeningen één voor één ontwikkelen en elke oefening stap voor stap leren begrijpen. Op deze manier is het mogelijk de energiekanalen en meridianen van het lichaam te openen. Dit helpt de beoefenaar niet alleen om een hoog niveau van fysieke energie te bereiken, maar ook om zich op mentaal vlak verder te ontwikkelen.

Datum: 19-23 augustus 2011
Locatie: Koninklijk Atheneum Mortsel
Hof Van Riethlaan, 2640 Mortsel
Prijs: €300
Mogelijkheid tot lunch: €12/dag (koffiepauzes inbegr)

Verdere cursussen: 24-25 september beginnen we met een serie van 10 weekends TAIJI ZWAARD.
Voor info over deze en andere cursussen zie www.buqi.net en www.taijicentrum.org.Wenst u meer inlichtingen of wilt u graag regelmatig onze agenda ontvangen, contacteer sofie@buqi.net, +32 3 281 0532

 

 


 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy