BUQI (R) DAOYIN, therapeutische oefeningen voor een stralende gezondheid

Buqi Institute International (Gent, B)

30/08/2011

Trefwoorden: BUQI DAOYIN, Dierendaoyin, SHEN HONGXUN, SHEN JIN

 

 

BUQI® DAOYIN, Therapeutische oefeningen voor een stralende gezondheid

Dr SHEN HONGXUN en SHEN JIN, Nederland

 

BUQI® daoyin zijn oefeningen waarbij het volledige energetische systeem wordt geactiveerd, binqi wordt verwijderd en dantiankracht, vibratiekracht en mentale kracht worden ontwikkeld. Deze krachten heeft de therapeut nodig om binqi af te voeren bij de patiënt.

 

De oefeningen zijn zeer doeltreffend en bij uitstek geschikt voor zelfheling. Mensen met typische gezondheidsproblemen van onze tijd, zoals het "computersyndroom", RSI (repetitive strain injury = verzamelnaam voor alle klachten veroorzaakt door langdurig herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren: o.a. muisarm en smsduim), rugpijn en problemen met de wervelkolom, stijve gewrichten, hoofdpijn, hoge en lage bloeddruk, ondervinden veel baat bij beoefenen van deze daoyin.

 

Iedereen kan deelnemen aan deze weekends; beginners en gevorderden, gezondheidswerkers, therapeuten, patiënten en iedereen die deze uitstekende methode wil leren voor eigen gezondheid en welzijn. De weekends kunnen afzonderlijk worden gevolgd, als een serie, of als onderdeel van de BUQI® opleiding. Voor meer informatie over deze opleiding kunt u ons contacteren via info@buqi.net.


animal daoyin kazuko.jpg

 

1. Dierendaoyin, 1-2 oktober 2011

Traditioneel spreekt men van de vijfdierendaoyin (WuQingXi). De oefeningen vinden hun oorsprong- in de beweging van de tijger, de aap, de beer, het hert en de vogel. Oorspronkelijk zijn de oefeningen zo krachtig en intensief dat alleen degenen die van nature al over een buitengewone conditie beschikten deze konden uitvoeren. De intensiteit van de oefeningen wordt in het BUQI® systeem aangepast aan de individuele vaardigheid zonder dat de effectiviteit er onder lijdt. De tijgerdaoyin is een krachtige oefening voor het strekken van de wervelkolom. De beweging van het hert herstelt de flexibiliteit in rug en nek en helpt het linker- en rechterkanaal te openen. De beerdaoyin helpt vernauwde tussenwervelruimtes en geblokkeerde gewrichten te openen. De aapdaoyin herstelt de flexibiliteit van de rug en nek. Het openen van het centrale kanaal wordt bevorderd door de vogeldaoyin. Dr. Shen voegde een zesde dierendaoyin toe: de pinguïndaoyin.

Al deze oefeningen hebben als gemeenschappelijk kenmerk het verwijderen van binqi, het strekken en verlengen van de wervelkolom, het creëren van ruimte in de gewrichten, het soepeler maken van ligamenten en de ontwikkeling van spontane bewegingskracht. Hierdoor wordt men zowel op fysiek, emotioneel als mentaal gebied gezondheid en vitaal.


2. Daoyin van de draak, 5-6 november 2011

De daoyin van de draak werden door Dr. Shen Hongxun ontwikkeld. De belangrijkste functie van de daoyin van de draak is het activeren van de dantian. Deze daoyin bestaan uit negen oefeningen met spiraalbeweging: de draak ontwaakt uit zijn winterslaap, de draak rekt zijn klauwen uit, de draak kwispelt met zijn staart, de draak verlaat zijn hol, de draak bidt, de draak speelt met de parel, de draak speelt met water, de draak danst de liefdesdans, de draak keert weer in winterslaap.

De spiraalbewegingen hebben een onmiddellijk effect op de wervelkolom; ze dragen bij tot de verbetering van de lichaamshouding; zijn een middel tot activering van de dantian en het reinigen en openen van de vijf kanalen. Hierdoor hebben deze oefeningen een positieve en regulerende invloed op fysiek- en mentaal- energieniveau.


3. Liggende daoyin, 10-11 december 2011

Tijdens dit weekend wordt geleerd hoe in een liggende houding spontane bewegingen kunnen worden opgewekt en hoe deze kunnen helpen om ziekte te overwinnen en beweeglijkheid en kracht terug te krijgen. Omdat veel mensen zich liggend beter en comfortabeler voelen dan wanneer zij staan, zullen liggende oefeningen hen zeker aanspreken. Ook voor mensen die te zwak of te ziek zijn om lang achter elkaar te staan of te zitten zijn ze uitermate geschikt.


4. Klankdaoyin, 24-26 februari 2012

Klank en ademhaling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de vijfelemententheorie worden klanken aan organen gekoppeld. De geluidstrillingen van klanken openen de lichaamskanalen en de meridianen. De geluidsgolven veroorzaken vibratie in organen en weefsels waardoor zelfbehandeling in de overeenkomstige gebieden mogelijk is. In de BUQI® opleiding worden onder andere ‘de zes ademhalingstechnieken’ (Xu=fluiten, Si=sissen, Hao=zuchten, Cuai=blazen, Hu=lang uitademen, Xi= diep inademen) en ‘de vijf klankentechniek’ (Gong, Shang, Jue, Zheng, Yu) aangeleerd. Ook traditionele mantra’s kunnen als klankdaoyin worden gebruikt. Belangrijk is de juiste uitspraak van de klanken in combinatie met inzet van ademhalingkracht en dantiankracht. Tijdens de oefeningen wordt de omgekeerde (negatieve) buikademhaling gebruikt. Deze ademhalingstechniek veroorzaakt een interne beweging waardoor binqi verwijderd wordt via handen en voeten.

 


Wat

Wanneer

Met wie

WAAR

1. Dieren daoyin

1-2 okt

Dr Shen Hongxun

TU, Eindhoven (1)

2. Daoyin van de draak

5-6 nov

Dr Shen Hongxun

De Blixems, Eindhoven (2)

3. Daoyin ligoefeningen

10-11 dec

Shen Jin

Voorzieningenhart De Ster, Lent (3)

4. Klankdaoyin

24-26 feb

Dr Shen Hongxun

dag 1: TU Eindhoven (1)/ dag 2 en 3: De Blixems, Eindhoven (2)


Uren:

Weekend 1, 2 en 3: zaterdag 10.00-17.00 uur

zondag: 10.00-16.00 uur

Weekend 4: vrijdag-zaterdag 10.00-17.00 uur

zondag: 10.00-16.00 uur


Adressen:

(1) Studentensportcentrum TUE, Onze Lieve Vrouwestraat 1,
5612 AW Eindhoven. Wegbeschrijving zie
http://venus.tue.nl/sci-cgi/sci_8210.opl

(2)Wijkcentrum Blixems, Ouverture 2, 5629 PV Eindhoven.

(3) Voorzieningenhart De Ster, Queenstraat 37b, 6663 HA Lent/Nijmegen.


Cursusgeld:

Weekend 1, 2 en 3: € 130 per weekend

Weekend 4: € 180


Meenemen: los zittende, comfortabele kleding en platte schoenen. Voor weekend 3 matje en/of deken voor de ligoefeningen.

 

Lunch mogelijk. Maximum € 11,50/dag, afhankelijk van locatie. Opgave voor de lunch: ten laatste 1 week voor aanvang.


Info: www.buqi.net / info@buqi.net / +3232810532

 

 

 

 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy