MannenWerk vzw: Leven in vrijheid. MannenVierDaagse 14 - 17 juni

MannenWerk, Heverlee (B)

24/04/2012

Trefwoorden: MannenWeekend, MannenWerk, MannenVierDaagse, Internationale Mannendag

 ' Live free, die well ' of ' Leef vrij, sterf goed ' (*)

Wat is leven in vrijheid ? Leven in vrijheid betekent onder andere vrij zijn van beperkingen en zodoende over alle keuzemogelijkheden beschikken, daartussen in eer en geweten kunnen kiezen, de consequenties van die keuzes kennen en accepteren, en tot slot in alle bewustzijn handelen. Vrijheid vergt daartoe het stelselmatig doorzien van alle bewuste en onbewuste beperkende banden: familiale banden, materiële, professionele, conceptuele, ideologische, culturele, ... . Het is niet nodig alles resoluut af te wijzen of zomaar te veranderen, wel het licht van bewustzijn erop te laten schijnen en de beperkende invloeden ervan te laten oplossen.

Het verschil in vrijheid tussen mannen en vrouwen, of meer algemeen tussen het mannelijke en vrouwelijke, is daarbij enerzijds de methode om vrijheid te verwerven en anderzijds de manifestatie van die vrijheid. Van oudsher is één van de eerste stappen in de bevrijding van volwassen mannelijkheid het loskomen van de moeder. In 'de Wildeman' (Grimm, Robert Bly, e.a.) wordt dit prachtig geïllustreerd met het beeld van de koningszoon die de sleutel moet stelen vanonder het kussen van zijn moeder om de Wildeman uit zijn kooi te bevrijden. Hetzelfde verhaal spreekt ook over 'uitschepwerk', het emmer voor emmer uitscheppen van de poel waarin de 'lang behaarde Wildeman' zich schuilhoudt. Geen snelle methodes dus, maar vasberaden werk om de dieptes van de rijke mannelijke psyche bloot te leggen.

In juni gaan we daarom vier dagen op weg om onze vrijheid (verder) te (her)ontdekken en te 'vieren'. Tijd doorbrengen onder mannen in aandacht en bewustzijn is al een blijk van grote vrijheid. Het kader van deze vierdaagse - het koningsarchetype en ook de andere archetypes, het thema vrijheid en 'op weg zijn' - biedt al heel wat ruimte voor inzicht in het eigen leven en de wereld.

We nemen tijdens deze vier dagen het verhaal van 'de Wildeman' mee op onze tocht. Een sterk archetypisch verhaal dat het potentieel heeft de volwassen mannelijke psyche te bevrijden.

Praktisch gaat deze 4-daagse (of 2 in verkorte versie) door van 'Donderdag 14 tot zondag 17 juni (meer info en inschijven via de site)'.

Een overzicht van de geplande aktiviteiten:

Naast en/of in combinatie met de groepsactiviteiten bieden we ook de mogelijkheid van persoonlijke coachingssessies. De combinatie van beide vormt daarbij een krachtig samenspel voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

 


(*) Uit The Scorpion King, film uit 2002. Leven in vrijheid en een goede dood zijn met elkaar verwant. Echt leven in vrijheid kan slechts als men ook 'de dood' onder ogen durft te zien. De dood duidt hier niet enkel op het einde van het leven maar op elke vorm van vergankelijkheid en tijdelijkheid eigen aan de cycliciteit van het leven.


 

 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy