Jaaropleidingen Cheiron 2012-2013

Cheiron, Diest (B)

13/12/2012

Trefwoorden: Geert Steel, Symboolcommunicatie, Anthoinette Versluijs, Marijke Kok

 

Kunt u dit bericht niet naar behoren lezen, klik dan hier

     
 

 

Jaaropleidingen Cheiron

 

Een overzicht van het programma 2012-2013

 

Jaaropleiding Symboolcommunicatie in kinderen- en jongerenbegeleiding

 

Symboolcommunicatie
is een vorm van speltherapie voor kinderen vanaf 4 jaar.
Het is een vorm van ervaringstherapie voor jongeren
die de polariteiten in hun beleving uitdiept
en daardoor ruimte maakt voor verwerking
en innerlijke groei.


Met kinderen en jongeren een open verbale communicatie onderhouden, is niet altijd eenvoudig. Door o.a. scheiding, rouw en emotionele problemen komen ze soms terecht in een situatie die maakt dat ze zelf nauwelijks of geen woorden kunnen vinden voor wat ze innerlijk voelen veranderen.
Ook zij moeten kunnen doorgroeien naar het accepteren van wat gebeurde in hun jonge leven, naar het herplaatsen en verinnerlijken ervan.
Kinderen moeten leren omgaan met hun emoties, soms hebben ze daar begeleiding voor nodig.
Praten kunnen kinderen en jongeren vaak niet zo goed, toch zeker niet wanneer het gaat over het uiten van hun emoties.
Wat ze voelen, wat ze beleven, kunnen ze echter wel gemakkelijker uitdrukken in symbolen, dat is iets wat meer aansluit bij hun leefwereld. Ook zij hebben nood om zich te uiten, om hun voelen én hun vragen naar buiten te brengen.

Er wordt o.a. gewerkt met natuurmateriaal, rituelen, figuren, polariteiten, verhalen en klei, en dit alles om aansluiting te vinden bij de individuele manier van uitdrukken.
We maken gebruik van verschillende methodieken om "symbolen in communicatie" te ontwikkelen. We passen symbolen ook toe in transformatieprocessen.

Deze jaaropleiding is bedoeld voor begeleiders van kinderen (vanaf 4-jarigen) en jongeren die op professionele basis met kinderen werken of dat in de nabije toekomst willen gaan doen. En zeker ook voor begeleiders die betrokken zijn met kinderen die te maken hebben met o.a. scheiding, rouw en emotionele problemen. Kortom, een geknipte opleiding voor
psychotherapeuten, (zorg)leerkrachten, jongerenbegeleiders, opvoeders enz.
Er is trouwens geen enkele voorkennis of ervaring vereist.

Door de jaaropleiding te volgen ben je naderhand bekend met niet weinig non-verbale methodes die toelaten om een kind of jongere met problemen weer op weg te helpen.
Door tijdens de periode van de cursus in diverse situaties - je thuissituatie, familie, vrienden, werksituatie - de aangeleerde oefeningen uit te proberen met kinderen of jongeren, krijg je meer vaardigheid in het toepassen. De bedoeling is dat je, na afloop van de cursus, hiermee zelfstandig aan de slag kan.

Deze jaarreeks wordt verzorgd door Mevrouw Geert Steel, psychotherapeute en trainer van Cheiron vzw. Ze omvat zes residentiële weekends en loopt van januari 2013 tot juni 2013.

Voor meer info ga naar onze website

 

Jaaropleiding

Creatief werken aan je Zelf

 

Deze cursus is gericht op het vrijmaken en ontwikkelen van creativiteit als weg naar persoonlijke groei en bewustzijn. Hij is bestemd voor alle mensen die zich bewust willen ontwikkelen en hun inzicht in zichzelf langs een creatieve weg willen vergroten. Er is geen specifieke vooropleiding of ervaring op creatief vlak vereist. Deelname staat dus voor iedereen open.

In het creatieve proces met kleuren en vormen kun je jezelf en je gevoelens ontmoeten. Met behulp van creativiteit kun je een ontdekkingsreis maken op zoek naar je eigen creatieve en intuïtieve vaardigheden, om zo in contact te komen met wie je werkelijk bent en wilt zijn.
De cursus is doelbewust ervaringsgericht, het belevingsaspect staat centraal. Dit belevingsaspect kan inzichten opleveren over je persoonlijke groei.

Er worden ontspannings- en visualisatietechnieken toegepast, dit om meer bij jezelf en in het hier en nu te komen. Verschillende thema’s zullen worden aangereikt en die op een creatieve manier verder worden uitgediept. Dit kan o.a. schilderen met acrylverf, aquarel of tekenen met pastelkrijt zijn.

Ieder mens is uniek én creatief! De begeleiding is erop gericht om het authentieke creatieve proces van ieder mens te respecteren. We laten het Zijn. De begeleiding faciliteert en zorgt voor de randvoorwaarden om in een prettige en veilige sfeer te kunnen werken. Specifiek is een veilige sfeer belangrijk om bewustzijnsprocessen te laten ontvouwen.
Ervaringen en inzichten worden gedeeld in de groep. Afspraken worden gemaakt om zorgvuldig om te gaan met ieders grenzen en tevens respect op te brengen voor ieders achtergrond en persoonlijkheid.

Het geheel wordt verzorgd door Anthoinette Versluijs en Marijke Kok, beiden kunstzinnig geïnspireerde transpersoonlijke psychotherapeuten.

Deze jaarreeks start in september 2013 en eindigt in mei of juni 2014. Ze omvat zes residentiële weekends die plaats hebben te 3128 Baal-Tremelo (België), van vrijdagavond tot zondagmiddag.
 

Voor meer info ga naar onze website

 

 

Een overzicht van het programma 2013 - 2014

Jaaropleiding "Werken met de karakterstructuren"

Jaaropleiding "Omgaan met seksualiteit in een therapeutische relatie"

 

 

Onze traditie getrouw kaderen al onze opleidingen in de transpersoonlijke visie met ruime aandacht voor de spirituele dimensie.

 

Maatschappelijke zetel: Vervoortplaats 13 B-3290 Diest - tel. 0032 13/32 68 07

 

 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy