De Bekkenstem. Workshop Stemexpressie met Marius Engelbrecht

Praktijk De Ontmoeting, Tielt (B)

25/10/2014

Trefwoorden: Grotowski-methode, Borgerhout, 't Werkhuys, Gestalt 
BEKKENSTEM
 
Workshop Stemexpressie met Marius Engelbrecht
 
Antwerpen, zaterdag 20 december 2014

De Bekkenstem

De bekkenstem is een manier van klinken die je diep verankert in de grond en tegelijkertijd je stem vleugels geeft. Het is een stem die een kanaal in je opent, een sluis waardoor kracht kan vrijkomen en klinken.
Deze dag zou je kunnen zien als kennismaking. Maar ook in één dag kun je de ruimte in jezelf vergroten en de stralende kracht van je stem voelen. Het is een manier van klinken die diep doorwerkt, ook in de dagen erna.
 “De bekkenstem – hoe kom je er op? – de bekkenstem is echt ongelofelijk. Hij opent een kanaal in je, verbindt je rechtstreeks met je kern. Alleen de essentie. De openheid die je met stemexpressie meestal na een paar uur gaat voelen, bereik je hier meteen en volledig.” Geraldine de Hulster, deelneemster

Stemexpressie is een vorm van improviserend klinken en zingen, gericht op stembevrijding en bevrijding van jezelf, om al klinkend steeds dichter bij je authentieke expressie en je pure ‘zijn’ te komen. Het is een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om veel meer dan de stem alleen. Het gaat om jou, om jouw groei als mens.
Het verrassende is dat je met klank diepe lagen van jezelf kunt raken. In stemexpressie gebruik je je lichaam als klankkast. Door je lichaam te laten klinken gaat dat wat in je leeft resoneren en meeklinken. De taal zegt het: ‘vanuit mijn tenen’, ‘vanuit mijn hart’. Je kunt het letterlijk beleven. Dit blijkt keer op keer weer een bevrijdende ervaring te zijn. Het laten klinken van je stem is misschien wel de meest pure en directe uiting van jezelf. Expressie is zijn, helemaal zijn in het hier en nu.
 
Wat geeft stemexpressie je?

Als je één keer meedoet, kun je al stappen zetten in bevrijding en dichter bij jezelf komen. Dat hoor ik ook vaak van mensen, dat het dagen doorwerkt, en dat je met meer vertrouwen in de wereld staat. Als je langer en dieper in stemexpressie duikt merk je dat het ontdekkingsreizen zijn, dat je steeds weer nieuwe gebieden kunt verkennen, van jezelf, van je ziel, van je leven, van het wonder van klank. Een deelneemster zei het zo: “Stemexpressie is levenskunst en gereedschap”.

Wie is Marius Engelbrecht?
 
Marius Engelbrecht heeft ruim vijftien jaar ervaring met stemexpressie en is daarmee in Nederland een autoriteit op dit vlak.
 
Wie Marius kent, weet dan ook dat dit een unieke kans is om Marius te ervaren hier in Vlaanderen.
Voor wie Marius nog niet kent, is dit een unieke kans om te ervaren wat stemexpressie voor hem of haar kan betekenen.
Over zichzelf en stemexpressie schrijft hij het volgende.
Stem en gezang is voor mij al vanaf dat ik mij kan herinneren een bron van verwondering en ontroering. Als kind was ik helemaal geboeid als ik in een cowboyfilm indianen hoorde zingen. Ik verlangde ernaar, maar wist niet hoe en wat. ‘Oerzang’ heb ik het later genoemd, maar als kind wist ik alleen maar dat het me een gevoel van herkenning gaf. Ik zong veel in koren en nam ook zangles, maar mijn eigenlijke geraaktheid lag ergens anders.
Eerst ging ik geschiedenis studeren en enkele jaren psychologie. Ik had toen helemaal niet het idee iets met mijn oude stemliefde te gaan doen. Politiek en maatschappij, daar hoopte ik mijn weg in te gaan vinden. Zang en drama leefden als hobby voort: ik regisseerde, volgde workshops, en was tijdelijk docent drama, maar ben daar niet in door gegaan. Omdat ik stotterde was ik best een verlegen jongen, wist eigenlijk niet zo goed hoe ik de wereld in moest.

Op gebied van stem vormde de Grotowski-methode, een acteurstraining waarin fysieke, primitieve expressie centraal staat, een keerpunt. Daarna ging ik mij steeds meer voor persoonlijke groei interesseren en besloot een opleiding tot hypnotherapeut te gaan doen, later aangevuld met NLP en trainingen in Gestalt en lichaamswerk. In die tijd merkte ik hoeveel vrijer ik werd, hoeveel meer er in mij leefde, en als bijkomende verassing, hoeveel minder ik erdoor stotterde. Steeds duidelijker wist ik dat ik hier iets mee wilde: stem, beweging, het onbewuste en het bewuste dichter bij elkaar brengen. Of zoals ik het nu zou zeggen: de persoonlijkheid meer in overeenstemming brengen met de ziel.

In de late jaren ’90 begon ik workshops te geven, de eerste aan de opleiding hypnotherapie die ik volgde, toen ook aan andere groepen. Daaruit is stemexpressie voortgekomen, al doende werkend met de mensen die wilde komen. De verschillende stromen uit mijn leven kwamen samen. Het creatieve: stem en gezang. De persoonlijke groei, op ontdekkingsreis in de wereld van de klank en de ziel. En het spirituele, een groter perspectief dat open lijkt te gaan als we klinken: vanuit je diepste kern klinken, voor de aarde, voor het leven, voor het onzegbare, een soort eerbied.
 
Meer informatie over Marius Engelbrecht en stemexpressie kan U vinden op www.stemexpressie.com
 
U kan Marius en zijn achtergrond/werkwijze ook goed leren kennen door het artikel over hem te lezen op

 
Praktische gegevens workshop
 
Kostprijs: 90 € (80 € bij betaling voor 1 november)
Inschrijving door storting van het bedrag op rekeningnummer 610-4526710-05,
t.n.v. Dominik Vandevoorde, Plantinstraat 28, 8700 Tielt
Stuur tevens een mail met je gegevens zoals telefoonnummer naar info@praktijkdeontmoeting.be. 
Tijdstip: zaterdag 20 december 2014, welkom vanaf 10u00.
 

Om 10u30 gaan we van start.
We eindigen omstreeks 17u30.

Locatie: 't Werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout, 03/289.72.97

 

Deze workshop wordt georganiseerd door
 
Praktijk De Ontmoeting,
praktijk voor coaching, relatietherapie, geweldloze communicatie en massageWat bieden wij aan?

persoonlijke begeleiding / coaching
begeleiding voor koppels
workshops en trainingen geweldloze communicatie
bemiddeling / herstel bij conflict
Indische Hoofdmassage
Holistic Pulsing
  


Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy