Bevrijd Nelson Mandela

Greet Selderslaghs, Eppegem (B)

27/11/2014

Trefwoorden: stress, burn-out, Life Planning, transformatie 
 
 

Zicht op Kaapstand vanop Robben Island, december 2013

 
 
 
 
Toen vorig jaar omstreeks deze tijd het nieuws van het overlijden van Mandela bekend raakte, waren mijn partner en ik net op rondreis in Zuid-Afrika. Net als vele andere bezoekers, Afrikanen, blank, zwart, jong , oud, … tekenden we één van de rouwregisters in Kaapstad, voor we de boot namen naar Robbeneiland waar Mandela 19 jaar in een kleine cel doorbracht. Daar sta je dan, wezenloos, te kijken naar de paar vierkante meter, vrijwel leeg, alleen een sisalmat om op te slapen, een blikken bord, een blikken toiletemmer.

Tijdens de tien dagen tussen het overlijden en de begrafenis van deze uitzonderlijke man, zagen we drie golven het uitgestrekte land overspoelen. De eerste golf was er een van diep verdriet om het verlies van een groot leider die er in slaagde zijn land op een vredige manier van Apartheid naar democratie te brengen. Tegelijk was er een golf van dankbaarheid voor het verschil dat Mandela gemaakt had in het leven van gewone mensen, voor zijn hartelijkheid en warmte. En langzaam zagen we een derde golf, aarzelend eerst, en dan steeds sterker. Een golf van bewustzijn ‘En nu is het meer dan ooit aan ons.’ De economische, sociale en politieke hervormingen die Madiba initieerde zijn nog bijlange niet voltooid, en het zal visie, moed, doorzettingsvermogen, … vragen om ze verder te zetten.

Visie, moed, doorzettingsvermogen; capaciteiten die we allemaal in ons hebben, en die we niet altijd genoeg tot uiting laten komen. We doen maar liever gewoon, vallen niet graag op, opteren voor veiligheid en middelmaat, verbergen onze talenten en ons potentieel. Stiekem dromen we misschien van iets anders, van wel onze kracht en grootsheid beleven, van uitkomen voor onze dromen en idealen, van door ons voorbeeld anderen te inspireren.

 
Waar wachten we op? Wat kan je gebeuren als je opstaat en je unieke zelf tot uitdrukking brengt? Het lijkt me weinig onwaarschijnlijk dat je zal moeten vrezen voor je leven, of voor 27 jaar gevangenisstraf. Misschien moet je wat zekerheden loslaten. Misschien heb je tijdelijk wat minder inkomsten. En wat dan nog? Geloof in jezelf, ga ervoor. ‘Alles lijkt onmogelijk, tot het gedaan is’ zei Mandela. En ook: ‘Wat belangrijk is in het leven, is niet gewoon het feit van geleefd te hebben. Het gaat erom welk verschil je gemaakt hebt voor het leven van anderen, dat bepaalt de betekenis van jouw leven’. In elk van ons zit een Mandela verscholen. Veroordeel hem niet nog eens tot levenslang. Bevrijd Nelson Mandela.

Wil je jezelf de vrijheid gunnen die je verdient en heb je een zetje nodig? Dat is heel normaal! Boek een afspraak voor een kennismakingsgesprek, en ontdek hoe jij het leven kan gaan leiden dat helemaal bij je past en je jezelf vrij kan voelen. Je vindt meer info over de aanpak op
www.artofgoodliving.eu of je kan me bellen me op 015/62 06 35.

Houden stress en burn-out je momenteel in de greep? Neem dan deel aan de workshop ‘Burn-out of Wake-up?, zie www.artofgoodliving.eu, bij workshops.

Wil je dat 2015 hét jaar van jouw transformatie wordt? Neem dan nu actie, ik gun jou alvast het leven van je dromen, en jij?
 

 
Wil
 
 
Afbeelding verwijderd door afzender.

Ons e-mailadres is
greet.selderslaghs@skynet.be

 

 


Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy