Vijfdaagse schrijfworkshop in Zuid-Frankrijk met auteur Aag Vernelen

Aag Vernelen, Herentals (B)

09/02/2015

Trefwoorden: Montbel, L'Assaladou, schrijfweek, schrijftheorie 

Schrijfweek

Je eigen leven als verhalenschatkamer

5-daagse schrijfworkshop in Zuid-Frankrijk met auteur Aag Vernelen 

Zondagavond 5 juli 2015 (20.00) tot vrijdagmiddag 10 juli 2015 (13.00)

montbel bomen

Meer van Montbel

Hou je van schrijven, maar denk je vaak: ik heb geen fantasie? Dan is er goed nieuws: om schrijver te zijn heb je echt geen bergen fantasie nodig. Je eigen leven zit boordevol inspiratie. Ook het jouwe!

Tijdens deze schrijfweek ontdekken we manieren om schrijfmateriaal uit ons eigen leven te puren. We leren hoe we onze alledaagse en minder alledaagse ervaringen kunnen neerpennen zodat ze herkenbaar en boeiend worden voor iedereen.

Is dit een cursus autobiografisch schrijven? Ja en nee. Ja, want we putten verhaalstof uit ons eigen leven.  Nee, want we leren ons persoonlijk verhaal optillen tot een universeel niveau, tot een verhaal dat een lezerspubliek weet te boeien.

Dat vraagt om opsmukken, om leugentjes om bestwil, om het schrappen, bijverzinnen of door elkaar gooien van gebeurtenissen. ’Kill your darlings’ is niet voor niets een veelgehoord credo in de schrijverswereld.

Dagschema

Ochtendsessie (10.00 – 13.00)

In het begin van de schrijfweek zullen we de ochtendsessies vooral gebruiken om ons ‘los te schrijven’. Je leert hoe je verhaalstof uit je eigen leven kunt halen en hoe je die in eerste instantie zonder censuur van je innerlijke criticus kunt neerpennen. Later in de schrijfweek ontginnen we via korte, speelse oefeningen heel wat schrijftheorie. Je komt meer te weten over personages, verhaalopbouw, dialogen, perspectief, implicatie, beeldend schrijven… altijd toegepast op je eigen verhaal.

tuin chalet terras eiken bergzicht aankondiging aag 300h

Een schrijfplek in L’Assaladou

Namiddag (13.00 – 20.00)

In de namiddag ben je vrij. Je kan zwemmen, een uitstap of wandeling maken, een dutje doen… of je kan schrijven.

Voor de schrijflustigen zijn er twee opties: je kunt aan een eigen schrijfproject werken, dat zijn wortels heeft in jouw leven (bijvoorbeeld een kortverhaal, een roman, een autobiografie, een kinderboek…), of je kunt werken aan een schrijfopdracht, gebaseerd op de theorie van die ochtend, waarbij je je eigen leven als basis gebruikt.

Wie in de loop van de namiddag vast komt te zitten, of snel klaar is en een bijkomende opdracht wenst, kan op Aag beroep doen. Zij blijft in de buurt en is beschikbaar voor vragen, duwtjes in de rug, harten onder de riem, extra opdrachten… Teksten en opdrachten die klaar zijn, worden door Aag onder handen genomen en van feedback voorzien.

schrijven2

Windgong L’Assaladou

schrijven3

Wandeling naar het dorpje Ginoles

Avondsessie (19.30 – 21.00)

’s Avonds komen we samen met diegenen die dat wensen en bespreken we de teksten die in de vrije uren geschreven zijn. Door onze eigen schrijfsels voor te lezen in groep ontdekken we welk effect ze hebben op anderen, en welk effect de verhalen van anderen op óns hebben.

We leren op een respectvolle en opbouwende manier feedback geven, zodat we door elkaar kunnen groeien als schrijver.

Voorkennis: geen nodig

Belangrijke reflectie:

Deze schrijfweek gaat verder dan gebeurtenissen uit je leven ‘van je af schrijven’ zoals dat vaak in een dagboek het geval is. Je leert je verhaal wereldkundig maken. Je overstijgt jezelf en deelt je verhaal met anderen. Van traumatische ervaringen vraagt dit dat ze al voor een groot stuk ‘verwerkt’ zijn, zodat je er met de nodige afstand naar kan kijken.

Deze schrijfweek is geen therapeutische week. Hoewel schrijven uiteraard voor schrijver én lezer therapeutische waarde kan hebben, buigen wij ons vooral over de technische aspecten van het verhaal, wat het verhaal met ons doet als lezer en hoe de schrijver zijn boodschap nóg beter kan overbrengen.

Feedback is altijd feedback op de schrijftechnische aspecten, niet op de gebeurtenissen in het leven van de schrijver. Gezien de persoonlijke aard van de verhalen, wordt er van alle deelnemers discretie en eerbied gevraagd: persoonlijke verhalen blijven in de groep en feedback wordt met respect gegeven.

Begeleiding

Aag Vernelen schrijft kinder- en jeugdboeken en geeft al enkele jaren schrijfworkshops. Haar verhalen zijn vaak voor een groot deel autobiografisch. Net daarom houdt ze ervan mensen in contact te brengen met hun eigen verhalenschatkamer.

Meer over Aag en haar boeken op www.aagvernelen.be

Locatie en accommodatie

Je boekt een accommodatie naar keuze (huurtent, kamer, chalet, vakantiehuisje) of je brengt je eigen tent of caravan mee. Als je per koppel of met meerdere mensen tegelijk inschrijft, kunnen het vakantiehuisje of de chalet gedeeld worden. Wees er dan wel zo snel mogelijk bij!

Maaltijden

Gastvrouw Katrin zorgt dagelijks voor kraakverse lunchbroodjes, smaakvol belegd met verse en home made ingrediënten.

Deze dienst is optioneel en op bestelling ter plekke. Avondmaaltijden zijn niet voorzien.

Je kan je eigen potje koken of je voeten onder tafel schuiven in 1 van de restaurantjes in de buurt. Binnen een straal van 8 km zijn er verschillende eetgelegenheden.

Prijs

240 euro voor de 5-daagse schrijfworkshop (vervoer, verblijf en maaltijden niet inbegrepen).

Info en reservatie

Van schrijfworkshop en accommodatie:
0033 642 42 35 82
Contact

Meer info over de cursus bij Aag:
0032 477 60 08 01
aagvernelen@gmail.com

 

Vijfdaagse schrijfworkshop in Zuid-Frankrijk met auteur Aag Vernelen

 


 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy