Adem, Stem en Boventonen

Stembalans, Groet (NL)

01/05/2015

Trefwoorden: Borg Diem Groeneveld, ademtherapeut, klankkleur, resonantie

 

 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
ADEM, STEM EN BOVENTONEN
 
OPLEIDING IN ANTWERPEN EN AMSTERDAM
 
 
     
 
 
Al meer dan tien jaar geeft Borg Diem Groeneveld een opleiding tot stemdocent, adem- en stemtherapeut en improviserend zanger.

 
Meer informatie en opgave op
 
Meer over de docent op
 
Je kunt op deze site een serie van 5 lesfilmpjes aanvragen over ademen en zingen.
 
 
Uit de opleidingsgids:

Met een vierjarige opleiding van 15 lesdagen per jaar leidt Borg Diem Groeneveld mensen op tot stemdocent, ademtherapeut, stemtherapeut en improviserend zanger.
 
ZINGEN 
Zingen begint bij de adem; wanneer de adem vrij kan bewegen, kunnen we laten horen wie we zijn. De stem komt pas tot klinken wanneer zij door de adem gedragen wordt. Door oefeningen en aandacht te combineren, gaan we voelen dat we zelf het muziekinstrument zijn. We leren het zo te stemmen, dat we van top tot teen zingen. 
Dan zitten we goed in ons vel. Onze stem krijgt daardoor diepte en kleur. En door onze oren te openen, kunnen we dit steeds beter onderscheiden.
ARTICULATIE EN RESONANTIE 
Door de trilling van de klank in ons lijf te voelen, ontwikkelen we de resonantie van de stem. Er ontstaat vanzelf een warme, gedragen klank, vol boventonen. Bij elke klank resoneren de boventonen anders mee. Door het spelen met klinkers en klankkleur ontwikkelen we de resonantie van de stem. In het leren treffen van boventonen oefenen we articulatie op een zeer verfijnde en exacte manier.
GEZONDHEID 
Door met aandacht met ons lichaam om te gaan, worden we ons bewust van druk, spanning en pijn. Het is belangrijk deze gevoelens de ruimte te geven. Dat betekent dat we kunnen merken, wanneer we onszelf forceren. We kunnen het dan even rustiger aan doen of even een pauze inlassen. Zo leren we het evenwicht te bewaren tussen doen en laten, tussen luisteren en zingen, en in- en uitademen.

Vraag de opleidingsgids aan
en geef je op voor de nieuwsbrief op
www.zangopleiding.nl
 
 

 

 
 

 

 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy