Oplossingsgericht en positief leven en coachen

Enthousiasme, Athus (B)

26/07/2017

Trefwoorden: enthousiasme, rust, liefdevoller, Ineke Van Lint

 
 

Welkom op de driedaagse workshop

OPLOSSINGSGERICHT EN POSITIEF LEVEN EN COACHEN 

vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 bij GENT

Bij Oplossingsgericht en Positief Coachen houden we ons niet (te lang) bezig met problemen analyseren en toewijzen aan een ver verleden. In plaats van te werken met vage hypothesen en te wroeten in (de perceptie die iemand heeft van) het verleden, kijken we wat niet werkt in het leven van de persoon, hoe hij zijn eigen ongelukkige toestand onbewust in stand houdt en welke aanpak efficiënter is zodat hij weer in zijn eigen kracht komt te staan.

Oplossingsgericht denken is niet alleen heel efficiënt in de setting van therapie en coaching, maar ook in het dagelijks leven, om impasses op te lossen in je relatie met je partner, kinderen, ouders, vrienden, collega's, oversten of jezelf...
Het is een benadering die gericht is op problemen oplossen in plaats van uit te pluizen waar ze eventueel vandaan zouden kunnen komen.   

Zoeken naar oorzaken en schuldigen vergroot alleen maar de onmacht!

    

Uitgangspunten

 • Mensen beschikken meestal over de nodige 'bronnen' of mogelijkheden om, mits oplossingsgerichte ondersteuning van anderen, zelf gepaste oplossingen te construeren.
 • De deskundigheid van de hulpverlener bestaat erin de mensen te begeleiden in een proces van oplossingsgericht denken en werken.
 • Oplossingsgesprekken moeten naar concrete, bruikbare en haalbare oplossingen leiden, die het welbevinden en het functioneren van de mens bevorderen.
 • Gesprekken moeten niet langer duren dan nodig.
 • Oplossingen hoeven ook niet spectaculair of allesomvattend te zijn, als ze maar het gewenste resultaat opleveren.
 • Respect voor de eigenheid en het zelfbeschikkingsrecht van de mens, gekoppeld aan een groot vertrouwen in de helende kracht van de menselijke natuur, vormen de kern van de oplossingsgerichte grondhouding van de hulpverlener.
 • In de oplossingsgerichte benadering gaat de hulpverlener zich niet toespitsen op de analyse van problemen en hun oorzaken, integendeel, hij zoekt samen met de hulpvrager naar bruikbare oplossingen die harmonieus passen in zijn of haar leefwereld.
 • Het doel is de persoon weer in contact te brengen met zijn eigen bronnen, zijn eigen innerlijke kracht, zijn eigen creativiteit om zijn leven op die manier vorm te geven dat hij meer enthousiasme, innerlijke rust, vrede, succes en liefdevollere relaties beleeft.

    

Voor wie?

Deze workshop richt zich tot iedereen: zowel tot hulpverleners als mensen die voor zichzelf en hun omgeving willen leren om oplossingsgericht te denken en te handelen. Voor iedereen dus die ermee wil stoppen zich moe te maken met het zoeken naar mogelijke oorzaken en rondjes te draaien, maar die energetisch en compact aan de slag wil met een open, krachtige benadering die meteen de oplossing brengt voor een soms jarenlange impasse.

Deze workshop is dus zowel voor iedereen die geïnteresseerd is in Oplossingsgericht Coachen (psychologen, coaches, hulpverleners, begeleiders, opvoeders,...) als voor mensen die baat hebben bij het snel en efficiënt oplossen van problemen (ouders, leerkrachten, teamleiders, zaakvoerders, managers...)

Inhoud

Tijdens deze workshop behandelen we de volgende onderwerpen:

 • wat is Positief Oplossingsgericht Leven en Coachen;
 • waar, wanneer en op wie kunnen we dat toepassen;
 • wat zijn de onderliggende principes;
 • wat is het doel dat we nastreven;
 • hoe verloopt een sessie/gesprek;
 • hoe richten we de persoon naar een oplossing;
 • wat zijn de vragen die we wel/niet stellen;
 • hoe creëren we positieve, snelle veranderingen. 

Inoefenen

Er is ruimschoots tijd voorzien voor het inoefenen van de aangeleerde benadering. 
Je krijgt verschillende oefenmomenten zodat je de kneepjes van het vak onder de knie kunt krijgen, jou aangeleerd en doorgegeven door Ineke Van Lint, psychologe voor kinderen en volwassenen met 25 jaar praktijkervaring.

Haar huisstijl is een mengeling van deskundigheid, organisatie, humor, een stevig programma en het voorzien van genoeg oefenmomenten om met het aangeleerde meteen aan de slag te gaan. Zo leer jij oefenen om zelf coach/therapeut te zijn en/of om positief en oplossingsgericht in het leven te staan.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Plaats: Gent (precieze locatie wordt later meegedeeld)

Data: vrijdag 8, zaterdag 9  en zondag 10 september, van 10u tot 17u30 - 18u.

Bijdrage: 333 € voor de workshop, een samenvatting (per mail doorgestuurd), koffiepauzes en lunch. 

Reservatie: Je deelname is pas gereserveerd na ontvangst van je bijdrage op rekening BE07 3601 0886 9166 met vermelding "KOT/GT/17"

Lesgeefster: Ineke Van Lint, psychologe voor kinderen en volwassene, schrijfster van boeken over zelfontwikkelingworkshopleidster met 25 jaar ervaring.

Annulatievoorwaardenlees ze hier grondig door. 

Inschrijven: via de oranje knop NU INSCHRIJVEN bovenaan rechts.

Andere workshops gegeven door Ineke dit jaar zijn:

Zelfvertrouwen, dat creëer je zo! in Rumst op 28-29 oktober

Kies voor je geluk. In Kluisbergen op 18-19 november.

Wens jij ook een workshop te organiseren bij jou thuis - in je praktijk - in je buurt? Vraag naar de voorwaarden bij Ineke: ineke@enthousiasme.info 
 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy