Hermetica en Alchemie in de middeleeuwen

School van Ayurveda vzw, (Diksmuide, B)

20/05/2008


 

Door Jacob Slavenburg


 

Hermetica en Alchemie in de middeleeuwen

 
Joodse en christelijke gnostiek en hun de kosmologie. Gnosis is het idee dat ieder mens een stukje goddelijkheid in zijn hart draagt, je kunt het vergelijken met Purusha van de Ayurveda. Onze ware aard of constitutie dragen we ook in ons hart en gaat ook over dat universeel en eeuwig bewustzijn.

Hermetica en zijn invloeden op de alchemie en middeleeuwse geneeskunde. Hermetica komt van de Egyptische god Hermes. De oergoeroe van onze middeleeuwse spiritualiteit en geneeskunde. In het westen hadden we tijdens de donkere middeleeuwen een onderstroom van spirituele geneeskunde, die heel erg aansluit bij het gedachtegoed van Ayurveda.
 
De School van Ayurveda inviteerde Jacob Slavenburg omdat hij heel sterk is in deze westerse hermetica. Hij is een bekende cultuurhistoricus en auteur van vele werken over het vroegste christendom, mystiek, esoterische stromingen, gnosis en hermetica. Mooie aanvulling op Ayurveda!
 

 
25 mei 2008 van 10 tot 17 uur.
Prijs 60 euro thee, koffie, vegetarische broodlunch inbegrepen.
Indien gestort op rekening nr 738-2180789-57 ten laatste 23 mei. Wie de dag zelf betaalt, zelfde prijs zonder lunch.
Plaats: Pedic, Coupure rechts 314, 9000 Gent. Gelieve stipt te zijn. Er is geen bel. Deuren open om 9.30u tot 10.30u.
Doordat we zelf laat zijn... Voor wie nog wil komen en onmiddelijk op deze mail reageert op info@lies-ameeuw.be tot vrijdag 23 mei 20 uur, kunnen we ook nog een broodlunch voorzien.
Organisatie, voorwaarden en informatie: www.lies-ameeuw.be

 
Paracelsus en Ayurveda
Ayurveda als levensstijl en geneeskunde is duizenden jaren oud, diep geworteld in de Indische spiritualiteit.
Paracelsus (1493) is een Europese arts uit de duistere middeleeuwen die brak met de toenmalige traditie op basis van zijn eigen nauwkeurige observaties en ervaringen. Hij was niet alleen arts, maar ook filosoof en mysticus. Hij reisde veel en is gekend voor zijn krasse uitspraken. Zoals bv: 'Niemand is een anders knecht als die zichzelf kan zijn'. Hij ontwikkelde een heel eigen kijk op gezondheid en de oorzaken van ziekte.

Ayurveda en Paracelsus zijn twee gezondheidsfilosofie uit sterk verschillende tijden en culturen. Tijdens de cursus gaan we beide wetenschappen eenvoudig introduceren en bespreken waar de gelijkenissen en de verschillen zitten.
˜Uit eigendunk en egoisme kan geen arts groeien, slechts uit liefde. In het hart wordt een arts geboren, van God gaat hij uit, van het natuurlijke licht is hij. De hoogste grond der geneeskunst is liefde.'  (Paracelsus)
Geen voorkennis nodig, ideale voordracht om zowel Ayurveda als Paracelsus op een toegankelijke manier te ontmoeten.

Plaats: Pedic, Coupure rechts 314, 9000 Gent.
Door: Lies Ameeuw
28 mei van 20 uur tot 22 uur.
Prijs euro ter plaatse te betalen.

25 juni: voorstelling van de opleidingen.

Voor wie interesse heeft wat men kan studeren binnen het veld van de Ayurveda en aan de School van Ayurveda vzw. We stellen de opleidingen voor en de komende workshops.
Voor wie door de Ayurveda geprikkeld is of met een hoop vragen zit omtrent Ayurveda een ideale avond. Want Ayurveda studeer je niet zomaar.
Plaats: Pedic, coupure rechts 314, 9000 Gent.
Tijd: 20 uur.
Inkom: gratis.

1 juli: Ayurvedische kookdag bij Moritoen.

Traditioneel zetten we onze vakantie in met Ayurveda kookdag bij Moritoen. Hier gaan we kokenderwijs de basis principes van de Ayurveda keuken en voeding ontdekken. We leren koken met zowel westerse als Indische ingrediënten. Alles vegetarisch, bio en volwaardig. Wat is belangrijk in de Ayurvedische voedingsleer, waarin is ze verschillend met andere systemen, waarin is ze hetzelfde. Koken voor elke dag, therapeutisch koken, wat zijn de mogelijkheden en de vereisten. Een boeiende kookles gedragen door een grote filosofie.
Plaats: Hof van Watervliet, Oude burgstraat, 8000 Brugge.
Prijs: 50 euro, recepten en maaltijd inbegrepen.
Tijd: van 10 tot 16 uur.
Docent: Lies Ameeuw.
Inschrijven en organisatie: www.moritoen.be


Breng ook een bezoek aan onze website:

Het volledige programma voor het schooljaar 2008/2009 staat er op inclusief datums.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

www.lies-ameeuw.be

 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy