Lezing Taiji en gezondheid. Zomerprogramma Buqi-instituut & Taiji-centrum

Buqi Institute International (Gent, B)

22/05/2008LEZING OVER TAIJI EN GEZONDHEID MET DR SHEN HONGXUN
ZOMERPROGRAMMA BUQI INSTITUUT & TAIJI CENTRUM


www.buqi.net
www.taijicentrum.org

 


 

 

Op woensdag 4 juni geeft Dr Shen Hongxun een lezing over Taiji en gezondheid.

Dat Taiji oorspronkelijk een gevechtskunst was en dat er een relatie is tussen het beoefenen van Taiji en een goede gezondheid is zo langzamerhand in ruime kring bekend.

Waaruit bestaat die relatie?
Dr Shen is goed geplaatst om hierop een duidelijk antwoord te geven. Hij is al meer dan 50 jaar werkzaam op dit gebied, eerst in China en sinds 20 jaar ook in België.
Hij zal op een verhelderende wijze uitleggen hoe Taiji ons kan helpen om preventief om te gaan met ziekten en om allerlei kwalen te genezen, kortom hoe we kunnen leren om lang een gezond en jeugdig leven te leiden.

Praktisch:
Koninklijk Atheneum, Franklin Rooseveltplaats 11 (ingang via trap Osystraat), 2060 Antwerpen
19.30-22.00, inkom 5 euro.
Info: www.buqi.net - sofie@buqi.net - 03-281 0532
 

 

Deze zomer staan volgende activiteiten op het programma:

18-20 juli
Taiji Stok met Shen Zhengyu.

De stok is pure eenvoud uit de natuur ter ondersteuning van de mens. In geoefende handen verandert de stok echter in een te duchten wapen.
De steeds veranderende handgrepen geven de stok een zeer grote beweeglijkheid. De verbondenheid van de stok met de handen maakt het mogelijk lichaam en stok als een geheel in evenwicht te bewegen. De lengte en het groot bereik van de stok helpen bij het verlengen van de taijikrachten tot buiten het lichaam.

Taiji stok is voor zowel beginnende als gevorderde beoefenaars van Taiji Quan aan te raden. Beginners leren op zeer praktische wijze de verschillende Taiji krachten kennen, terwijl gevorderden door het beoefenen van Taiji stok hun kennis kunnen verdiepen.

Praktisch:
Koninklijk Atheneum Mortsel, Hof Van Riethlaan, 2640 Mortsel.
Prijs: 150 euro
info:
www.taijicentrum.org - taijicentrum@skynet.be

 


25-27 juli
Taiji Zwaard met Shen Zhengyu.

In het oude China werd het zwaard gebruikt in het gevecht, of om zich te verdedigen tegen aanvallers. Tegenwoordig gebruikt men zwaardoefeningen om de gezondheid te verbeteren en een staat van gelijktijdige rust en concentratie te creëren.

Tijdens de oefening ontspant je lichaam en komt je geest tot rust. Door je aandacht op de punt van het zwaard te richten wordt het concentratievermogen ontwikkeld. Door de precieze bewegingen verbetert je lichaamshouding. Hierdoor kom je steviger op je benen te staan en wordt je krachtiger. Je schept een evenwicht tussen ontspanning en conentratie, tussen lichaam en geest.

Praktisch:
Koninklijk Atheneum Mortsel, Hof Van Riethlaan, 2640 Mortsel.
Prijs: 150 euro
info:
www.taijicentrum.org
 - taijicentrum@skynet.be


 

1-5 augustus
Taijiwuxigong internationale vijfdaagse met Shen Jin, Gent.

Taijiwuxigong is een eenvoudig maar diepgaand systeem voor zelfgenezing, waarvan iedereen al na korte tijd de weldaad kan ervaren. Door de beoefening van Taijiwuxigong kun je gezond en jong blijven, kun je je mentale, sportieve en artistieke prestaties verbeteren en van ziektes genezen.

We gebruiken drie soorten oefeningen:
- spontane beweging;
- Daoyin;
- meditatie (meestal liggend).

Spontane beweging wordt opgewekt met behulp van een speciale houding die de beoefenaar in staat stelt verbinding te maken met de aardekracht. Deze kracht wordt vervolgens gebruikt om het energiecentrum in de buik (het Dantian) te activeren. Het geactiveerde Dantian brengt vervolgens het lichaam spontaan in beweging.
Daoyin zijn eenvoudige bewegingsoefeningen, die als doel hebben ziekteverwekkende factoren vanuit specifieke delen van het lichaam gericht af te voeren.

De resultaten van de oefening zijn:
- versterking van de wervelkolom;
- afvoeren van ziekteverwekkende factoren (binqi);
- verwijderen van fysieke en emotionele spanningen.

Beoefening van het Taijiwuxigong-systeem bestaat uit acht stadia. Het activeren van het Dantian is het eerste stadium. Een actief Dantian helpt het lichaam te zuiveren van ziekteverwekkende factoren. Vervolgens worden de energiekanalen één voor één gezuiverd en geopend, waarna zich de grote-, kleine- en links/rechts energiecirculatie kunnen ontwikkelen. In de laatste stadia ligt de ontwikkeling op mentaal en spiritueel vlak. Zo kunnen bijvoorbeeld latente mentale functies ontwaken.

Praktisch:
OC St Jozef, Ebergiste De Deynestraat 1, 9000 Gent.
Prijs: 300 euro, verblijf (indien gewenst): 170 euro vol pension.
Info: www.buqi.net  - buqibelgium@buqi.net

 

6-10 augustus
Dierendaoyin met Dr Shen Hongxun.

In China worden al sinds 2000 jaar gezondheidsoefeningen gebruikt die gebaseerd zijn op het imiteren van dierenbewegingen.

De unieke kwaliteit van de Buqi Dierendaoyin zoals ontworpen en aangeleerd door Dr Shen Hongxun ligt in het gebruik en de ontwikkeling van interne vibratiekracht. De verschillende karakteristieke bewegingen van dieren (een jagende tijger, een springend hert, de soepele bewegingen van een aap, de zware stappen van een beer, de kleine vlugge stappen van een penguin, een vliegende adelaar) helpen ons om de vibratiekracht te gebruiken om geblokkeerde gewrichten en wervels te corrigeren. De wervelkolom is essentieel voor onze gezondheid: het houdt ons recht en soepel, en het verbindt al onze lichaamsdelen en organen. De Buqi Dierendaoyin zijn speciaal ontworpen om onze wervelkolom in goede gezondheid te houden en zijn zo een sleutel voor algehele gezondheid en welbevinden.

De cursus valt samen met de Olympische Spelen, een goede reden om onze eigen festiviteiten te organiseren. De tweede avond zal een avond zijn vol verrassingen. De derde avond, op 8 augustus, is niet alleen de officiële opening van de Olympische Spelen maar ook de verjaardag van Dr Shen. Die avond organiseren we dan ook een lekkere barbecue en een spetterend dansfeest in het Congrescentrum in het Citadelpark, een van de mooie parken in Gent.

Praktisch:
Don Bosco Internaat Gent, Kortrijksesteenweg 1025, 9051 Sint-Denijs-Westrem.
Prijs: 300 euro, verblijf (indien gewenst): 170 euro vol pension.


 
21-24 augustus
E-Mei Daoyin met Shen Jin, Mortsel
 

De E-Mei berg ligt in de provincie Sichuan in Centraal China. Deze streek is moeilijk toegankelijk vanwege de vele hoge bergen. Om deze reden is het gebied altijd een favoriete schuilplaats voor revolutionairen en rebellen geweest. Generaals en aspirant keizers, vaak tijgers en draken genoemd, leefden in de bergen terwijl ze zich voorbeidden op het omverwerpen van het heersende regime.

De 12 E-Mei Daoyin zijn een traditioneel Boeddhistisch oefensysteem. Ongeveer 1000 jaar geleden bedacht een monnik dit bijzonder effectieve oefensysteem om soldaten te trainen voor het gevecht tegen het leger van de heersende keizer. De oefeningen werden echter ook gebruikt voor het behandelen van verwondingen en heelmeesters gebruikten de krachtige Daoyin om vaardigheid te vergroten in het zetten van gebroken botten.

De E-Mei oefeningen zijn een uitstekende methode om fysieke kracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen en sluiten daarom goed aan bij andere vechtkunsten. Vanwege hun versterkend effect kunnen ze ook worden toegepast om de gezondheid te verbeteren en zelfs om sommige ziekten mee te behandelen. De sterke kracht die men ontwikkelt tijdens het oefenen van de E-Mei Daoyin kan ook worden toegepast in andere lichaams- en gezondheidsdisciplines zoals bijvoorbeeld massage.

Om het beste resultaat te behalen moet men de oefeningen één voor één ontwikkelen, en iedere oefening stap voor stap leren begrijpen. Op deze manier is het mogelijk de energiekanalen en meridianen van het lichaam te openen. Dit helpt de beoefenaar niet alleen om een hoog niveau van fysieke energie te bereiken,  maar ook om zich op mentaal vlak te ontwikkelen.

Praktisch:
Koninklijk Atheneum Mortsel, Hof Van Riethlaan, 2640 Mortsel.
Prijs: 220 euro
info:
www.buqi.net  - buqibelgium@buqi.net
 

 Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy