Ontembare Eva en Wildeman

Filip Muylle (Antwerpen, B)

05/06/2009

 

 

 

 

 

 

20 & 21 juni 2009 start de 1ste workshop  in Vlaanderen: 

De Ontembare Eva

   

   

Freelance journaliste Brigitta De Ruyter was alvast heel nieuwsgierig en interviewde afgelopen week Juan van Nieuwenhuyse. 

 


Ik geef toe; alles wat ik in mijn mond stop moet fris, onbespoten en van onberispelijke kwaliteit zijn. Een biomarkt of natuurwinkel is dan ook mijn natuurlijke biotoop, qua voeding. Vaak pak ik daar dan ook zo’n gratis Bliss-magazine mee, waar ik eenmaal thuisgekomen, al knabbelend aan een wortel, doorheen blader. Vaak blijft mijn oog dan niet toevallig ‘hangen’ bij de één, soms twee pagina’s waar in mysterieuze zwarte letters ‘only for man’ boven staat. Voor ons nieuwsgierige vrouwwezens werken dergelijke zinnetjes uiteraard als een rode lap op een stier, pardon koe. Ik durf er dan ook mijn felrode Dior lipstick (de enige die ik heb) onder te verwedden dat ‘De terugkeer van de Wildeman- verhalen’, want daar heb ik het over, door véél vrouwen wordt gelezen. Want zoals mannen zich al eeuwen suf peinzen: “Was Will Das Weib?” Zo proberen vrouwen, bij voorkeur op telepathische wijze, DE MAN te doorgronden: “Wat denkt HIJ? Dénkt HIJ überhaupt?” Mijn voelsprietjes gingen nog eens extra trillen, toen recent niet alleen een Wildeman Workshop werd aangekondigd, maar voor de eerste keer ook een Ontembare Eva-workshop. Mijn wenkbrauwen fronsten zich echter toen ik zag dat de lesgever voor beide workshops één en de zelfde persoon was: Juan van Nieuwenhuyse! Wie dacht deze Juan eigenlijk dat hij was? De Oppergod Zeus misschien? Die zowel zijn eigen geslacht als  ‘the opposite sex’ weet te doorgronden en bedwingen? Tegelijkertijd intrigeerde de titel me. Hoe was het eigenlijk met de Ontembare Eva in mij gesteld? Al die overuren achter de computer, de ontelbare ‘killing’ deadlines...hadden ervoor gezorgd dat ik tegenwoordig soms een vreemde, huilerige behoefte voelde opkomen om diep met mijn handen in vochtige klei te zitten, knus wol te gaan spinnen of lurkend aan een wijnfles(je!) luidkeels mee te kwelen met alle grote souldiva’s uit het verleden, met wie het op de een of andere manier nooit goed afliep. Ik besloot het ‘Juan’ maar gewoon zelf te vragen. Ik ben tenslotte journaliste, toch? Omdat ik niet wist wat voor soort man ik kon verwachten, belde ik toch wat nerveus het in Bliss vermelde gsm-nummer voor een interview-afspraak en wachtte af. “Ja? Met Juan” klonk een vriendelijke, mannelijke stem aan de andere kant van de lijn. 


Brigitta:  Waar gaat de workshop inhoudelijk over?

Juan: Er zijn nog steeds vrouwen die een man leren kennen op de klassieke manier, waarbij de man de ‘jager’ is en de vrouw zich laat ‘vangen’ door een dansje, drankje, date… Veel vouwen zijn nu echter veel actiever en assertiever en jagen zelf. De man is daardoor een beetje ‘het noorden verloren’. Wat wordt er nu van hem verwacht? Het is als vrouw belangrijk om te weten wat mannen afschrikt. Mannen hebben de steun van jullie, vrouwen nodig om gevoelig te mogen zijn en ook in zachtheid te kunnen gaan. Mannen kunnen dat alleen als ze zich ‘veilig’ en op hun gemak voelen. Ook mannen evolueren en hun stijgende gevoeligheid zorgt ervoor dat hij niet altijd ‘mee kan’ of om kan gaan met die nieuwe, verhoogde assertiviteit van vrouwen. In mijn workshop krijg je tools om in je mannelijke of vrouwelijke kracht te komen als je ‘op jezelf bent’, als er een man of vrouw bij komt en hoe je in je mannelijke of vrouwelijke kracht blijft of komt als je partner in een gelijkaardige of tegengestelde kracht zit. Welke benadering  heeft effect in welke situatie? Het speelse element is daarin heel belangrijk. Er zal veel met rollenspelen gewerkt worden. 


Brigitta: Is het de bedoeling dat ik door uw workshop een Ontembare Eva word of dat zij juist getemd wordt?

Juan: Ik zie de Ontembare Eva als een belangrijk, archetypisch deelaspect van vrouwen. Net zoals de Wildeman een deelaspect is van mannen, naast de zoon, vader, de beschermer van huis en haard. Hij is ook krijger, jager en minnaar.  Zo is er naast de moeder, de dochter, de madonna en het (ver)zorgende aspect ook nog een wilde kant van de vrouw; de amazone, krijgster en minnares. Die kant komt in onze patriarchale maatschappij echter veel te weinig aan bod. ‘De Man’ verlangt naar een vrouw die sensueel en krachtig is vanuit haar hart en vanuit ge-aard zijn. Zij laat zich niet misleiden door de heersende normen in de media waarin ze als een gewillig lustobject wordt neergezet. Vrouwen weten instinctief en intuïtief zelf het beste hoe die ontembare vrouw in hen er uitziet. Ik kan als man echter wel aangeven hoe dat bij een man overkomt. Een vrouw in haar werkelijke kracht is onweerstaanbaar voor een man. Leeftijd maakt daarbij niet uit. Als een vrouw in haar mooiste schoonheid aanwezig is, dan is dat gekruid met verleidelijkheid, zonder te verleiden, mooi zijn zonder schmink, opvallen zonder dat bewust te willen, uitstraling, een sterke energie.


Brigitta: denkt u niet dat de gemiddelde vrouw bang is dat haar ontembare Eva niet getolereerd zal worden en juist mannen afschrikt?

Juan: Dat is een groot misverstand bij vrouwen. Als de man een evenwicht vindt tussen de vaderfiguur en de Wildeman, dan is dat toch ook heel aantrekkelijk voor jullie? (ik knik heftig) Dus omgekeerd geldt dat ook. Een man moet overigens wel zelf volwassen genoeg zijn om een krachtige vrouw op waarde te kunnen schatten. Anderzijds: als een man meermaals geconfronteerd wordt met die pure, vrouwelijke kracht (waarin de moeder en de ontembare vrouw verenigd zijn) dan brengt dat een man tot ongekende hoogten. Hij haalt dan het beste uit zichzelf en zal zichzelf verheffen. Het is inspirerend en onweerstaanbaar voor een man. Hij zal er in mee willen gaan.


Brigitta: Waarom denk je dat vrouwen hier behoefte aan hebben?

Juan: Ik ben heel open naar vrouwen. Heel veel vrouwen bleken interessant te vinden wat ik ze vertelde, alsof het de eerste keer was dat ze ervan hoorden. Maar oorspronkelijk was het eigenlijk de bedoeling om enkel een workshop voor mannen te doen. Maar ik kreeg steeds vaker de vraag van vrouwen of en wanneer er nu ook een workshop voor vrouwen zou komen, waarin de mysterieën rondom het mannelijke denken ontsluierd zouden worden. Bij deze dus.


Brigitta: Richt u zich op een bepaald type vrouw?

Juan: Ik richt mij op vrouwen tussen 18 en 88 die open staan voor de polariserende krachten en wisselwerking in henzelf en tussen hen en mannen. Waar kan het fout lopen in een relatie? In het begin van een relatie worden de patronen meestal al vastgelegd en is het moeilijk daar weer uit te raken. Ik probeer die patronen te doorprikken.


Brigitta: Wat heeft u ertoe aangezet deze workshop te starten?

Juan: Door inzicht verkregen uit verdriet, omtrent eigen (stukgelopen) relaties. Hoe harder ik mijn best deed om het te laten lukken, hoe desastreuzer het vaak afliep. Ik stond als man niet genoeg in mijn mannelijke kracht. Vanuit de alternatieve kant is mij jarenlang verteld hoe ik het best in een relatie kon staan en die manier werkte voor mij duidelijk niet. Wat ik wél leerde was om als man in mijn vrouwelijke energie te komen, wat ook heel nuttig is. Maar een vrouw kan niet leven met een man die continu in zijn vrouwelijke kracht staat. En vice versa. Bovendien is ‘je goed voelen’ in een relatie niet voldoende; je kunt je tenslotte bij heel veel mensen goed voelen. Je wilt geen broer/zus relatie, je wilt passie. In vorige relaties begreep ik nooit hoe het kon dat als ik mij goed voelde, een relatie goed liep en als ik mij niet goed voelde de relatie heel snel achteruit ging. Als ik mij dan weer goed voelde, kwamen die vrouwen vaak weer terug. Ging het dan over mij als persoon, of over hoe ik als persoon in de wereld sta of in een relatie? Ik ging gedrag observeren bij anderen, binnen en buiten relaties. Ik las boeken hierover. Ik ging testen hoe er gecommuniceerd werd, verbaal en non-verbaal. Er bleken drie basismanieren te zijn: praten, voelen en doen. Als je weet welke communicatietechniek bij je geliefde op één staat en in hoeverre dat verandert in een crisissituatie, kun je veel beter omgaan met ‘grilligheden’, omdat er dus wel degelijk een ‘logica’ blijkt te schuilen in iemands gedragspatronen. Zonder inzicht hierin blijven mensen in een relatie de mist ingaan, zonder te beseffen dat je partner ‘in nood is’/ geblokkeerd is en eigenlijk jouw steun nodig heeft in plaats van verwijten.


Brigitta: Wat zijn uw inspiratiebronnen?

Juan: Ik heb heel veel vrouwelijke vrienden en dus veel ervaring met vrouwelijke energie; positief én negatief. Ontelbare open gesprekken met zowel vrouwen als mannen heb ik gehad. Van vele films en de ‘boekjes’ heb ik vooral geleerd hoe het niét moet. De romantisering van thema’s, gecombineerd met veel humor, agressie of welke saus dan ook, vaak zonder een realistisch kader deden me besluiten mijn eigen versie op relaties en de polariserende krachten daarachter te schrijven. Mijn workshop zal in elk geval geen kopie zijn van De ontembare vrouw, het wereldberoemde boek van Clarissa Pinkola Estes. Het is een interessant boek, maar geschreven vanuit het perspectief van een vrouw. Ik wil het thema benaderen vanuit de man, vanuit het mannelijk perspectief.


Brigitta: Wat zou de consequentie kunnen zijn voor relaties, als vrouwen volledig in hun vrouwelijke kracht zouden staan?

Juan: De verhoudingen tussen mannen en vrouwen zijn nog teveel gebaseerd op macht. ‘Ik ben beter of sterker dan jij.’ ‘Ik heb gelijk.’ Beide partijen willen teveel doordrukken wat voor hen ‘goed’ en ‘waar’ voelt. Daar gaat het echt niet om. Het gaat om een spel, maar dat spel moeten open, speels en constructief zijn, gebaseerd op gelijkwaardigheid, coöperatie en appreciatie van elkaar specifieke talenten. Alleen dan kan er een vruchtbare interactie zijn.


Brigitta: Waarom geeft u als man deze workshop?

Juan: In eerste instantie was ik wel van plan om met een vrouw samen te werken, maar ik werd steeds geconfronteerd met vrouwen die nog in het oude plaatje van ‘de onderdrukte vrouw, van wie teveel geëist wordt’ zaten. Ik vind het belangrijk om ‘de vrouw’ vanuit neutraliteit te bekijken. Vrouwen onder elkaar zitten op een heel natuurlijke manier in hun vrouwelijkheid, maar zodra er een man bijkomt, verandert de energie en ontstaat er een spanning, die niet zelden uitmondt in machtsstrijd of misverstanden. En dat kan wel even plezant zijn voor een man, maar eigenlijk heeft hij daar weinig aan. Een vrouw in volle glorie is helemaal anders. Zo zie ik een vrouw graag, en dat kunnen veel mannen met mij getuigen.

 


Brigitta: dank je wel, Juan! 

Nu eindelijk ook een echte ‘ontembare Eva’ workshop voor vrouwen op zaterdag 20 & zondag 21 juni. Ontembare eva’s in spe genieten van een extra korting om dat het de eerste keer is. 180 euro i.p.v. 325 euro. Waar? In Mechelen. Als het mooi weer is, doen we ons ding in de tuin met een hele mooie locatie. Precieze locatie wordt meegedeeld, bij inschrijving. Tijd: Van 9.00 tot 18.00. Maar u bent er best al vanaf 8.30 voor de koffiekoeken, koffie en thee. Als u beslist om een tweede persoon mee te nemen dan kan dit met een korting (175 i.p.v. 325 euro). We geven de voorkeur aan kleine groepen, zodat we het heel persoonlijk kunnen houden: maximum 12 mensen. Eten en drank is inbegrepen! Vegetarisch kan ook! Heel de dag in de morgen en ‘s middags (warm) en namiddag! Voor meer info: workshop@deontembareeva.be of telefoon + 32 0488 60 26 90 voor al uw vragen, tot 21.00 uur en in het weekend.  


Uw overschrijving doet u op rekening KBC 731-0008754-96 met vermelding ‘De ontembare Eva 20 & 21 juni 2009’.

13 & 14 juni 2009 is het weer zover: de succesvolle workshop

De Wildeman

 

 

Freelance journalist Bert Beeckman deed uit nieuwsgierigheid en op aanraden van een vriend reeds mee aan een eerdere workshop. Lees hier zijn relaas.

 

De workshop die ik had willen krijgen op mijn 17de

Tja, wat kan ik zeggen?  Ik ging binnen, toch een beetje in mijn rol als sceptische journalist en kwam weer buiten als Wildeman. Overdrijf ik als ik zeg dat de workshop mijn kijk op vrouwen en relaties fundamenteel heeft veranderd? Toch is dat waar. Zelfs mijn zusters, moeder en bomma benader ik nu anders...en zij mij. Recent nog noemde het met name vrouwelijke deel der mensheid mij nog regelmatig ‘een brave mens’ en een ‘toffen’. Ik kon die woorden op een gegeven moment gewoon niet meer horen. Want pas op...een vrouw die een man ‘braaf’, lief’ of zelfs ‘een  goede man’ noemt....dat is -hoogstwaarschijnlijk- géén compliment. Ik voel me losser en speelser nu, met als resultaat dat vrouwen zich uitgedaagd voelen. Ze beginnen mij zelfs uit te dagen! Ze zijn in voor een spelletje, een speelgevecht en komen mij nu, 3 maand na de workshop zélf aanspreken. Ik ben blij dat mijn job als journalist mij tot bij Juan heeft gebracht. Ik had al eens een ‘vrouwen versiercursus’ meegemaakt en vond het één groot oppervlakkig machogedoe; net niet wat ik zocht. Het gaat er mij niet om om 2 vrouwen op een weekend te kussen of in bed te krijgen. Ik wil me goed voelen bij een vrouw en ik vind het belangrijk dat vrouwen ook een goed gevoel hebben bij mij. Als journalist reis ik veel en ben ik niet op mijn mondje gevallen. Ik ontmoet veel mensen. Toch viel ik gemakkelijk stil in de nabijheid van een mooie vrouw. Ik heb door mijn job ook weinig tijd, waardoor ik eventuele ontmoetingen vaak te serieus benaderde. Ik legde mezelf teveel druk op. Ik laat nu meer ruimte voor speelsheid en stel me gewoon open. Er hoéft en moet helemaal niets. Zo komt er ruimte voor echt waardevol plezier beleven. Daar gaat het in het leven toch om. Ik voel me nu zo goed dat ik niet eens meer sta te popelen om in één relatie te jumpen. Het zal vanzelf wel op mijn pad komen als de tijd rijp is. Ik vermaak me ondertussen uitstekend.


Ook voor mannen met een relatie

Ik heb contact gehouden met enkele mannen die de workshop ook deden. We mailen soms. En wat blijkt? Onze gevoelens en ideeën over hoe we vrouwen tegenwoordig bekijken, ontmoeten, onze beste vriendinnen, onze moeder, heeft veel overeenkomsten. Het valt me op dat ook mannen binnen een relatie heel goed kunnen evolueren. Ze hebben ‘eindelijk’ inzicht gekregen in waar het werkelijk omdraait. Hun behoeftes en de werkelijke behoeftes van hun vrouw worden duidelijk, waardoor ze elkaar beter begrijpen en kunnen steunen. Vroeger was het voor al die mannen met een relatie een discussie om wie de vuilbakzak bijvoorbeeld zou buitenzetten. Nu spelen ze, praten ze en communiceren en steken ze tijd in wat ze werkelijk willen en werkelijk willen zijn. “Ik voel me als man terug belangrijk en nodig”, mailde één van hen me laatst. Mijn vrouw wil niet liever dan me nu dienen, bedienen en me ondersteunen.” Ik hoef me geen zorgen te maken als ik op mijn werk zit, als ik thuis ben, als ik even weg ben. Ze beseft  nu dat ik voor haar door het vuur ga en dat geeft haar vleugels”,  schreef een ander.  Niet slecht toch?


Geen datingcursus 

De mannelijke energie die ik aangeboord heb, is ongeloofelijk. Ik geef toe: ik heb voor mijn werk al vaker alternatieve cursussen gevolgd, evenals een datingcursus. Ook weet ik hoe de behandelkamer van een psycholoog eruitziet, die ik een tijdje privé bezocht, toen ik moest bekomen van mijn echtscheiding. (Ja, ook ik ben al eens getrouwd geweest) De Wildeman Workshop biedt een totaalpakket. Daar wordt het accent gelegd op wat ik wil, wie ik ben, wat mijn behoeften, mijn angsten, en mijn valkuilen zijn. Het ‘verbod om een vrouw te versieren’, bleef lang hangen bij mij. Maar ik snapte al snel dat de behoefte om een vrouw te versieren mij niet meer tot de man maakte die ik ben of wil zijn. De persoonlijke ‘touch’ in de rollenspelen die ook aan bod komen tijdens de workshop, is wat je als man nodig hebt om weer bij je gevoel te komen. Elke man, (maximum 12) komt aan de beurt. Je mag zelf voorleggen wat moeilijk is voor je. Als iets te snel of te diep ging, of het werd misschien te pijnlijk, dan riep de betreffende persoon om een ‘Time-out’. Daarna begonnen we gewoon opnieuw. Ik voelde respect en vertrouwen. Ik kon mezelf, net als de anderen, laten zien; erdoorhéén gaan. Iedereen participeerde actief en was of toeschouwer of speler en soms allebei.


Echt gelukkig

Ik ben behalve voor mijn werk, gedeeltelijk ook op aanraden van een goede vriend naar de Wildeman getrokken. Hij had een relatie en dacht dat die goed was. Ik dacht dat ook. Hij ziet zijn vriendin nog steeds graag, maar eigenlijk was het vuur er een tijdje terug uit. Ze hadden veel vrienden en er was steeds minder behoefte om dingen samen te doen. Ze groeiden, zonder het te beseffen, langzaam uit elkaar en daardoor slonk het vertrouwen ook tussen hen. Zo peinsde hij al een tijdje over een verandering van job, maar durfde het daar niet goed met haar over te hebben, omdat hij dacht dat het misschien voor onnodige onrust en onzekerheid zou zorgen. Eigenlijk haalde hij zich gewoon van alles in zijn hoofd, zonder te weten wat zijn vriendin er écht van dacht. Toen kwam hij -toevallig?- op het pad van De Wildeman terecht en leerde in één weekend terug te communiceren met zijn ’lief’. Wat wil jij, wat wil ik? Wat is voor jou belangrijk, wat zijn mijn behoeften? Ze zien er tegenwoordig beiden weer stralend uit. Dat stemde mij tot nadenken. Mag ik zeggen dat Juan van Nieuwenhuyse weet waarover hij spreekt? Het zijn geen holle woorden. 

 

Ik hoop stiekem op een vervolg workshop. Behalve de workshop zelf, vond ik de sfeer, het samenzijn met een groep mannen, die elkaar verder niet kennen, heel aangenaam. Het kostte me eigenlijk geen enkele moeite om weer in mijn mannelijke energie te komen. Ik ben terug fris, vol energie, vol dynamiek. Probeer het zelf zou ik zeggen.

 

Als ik nog een zoon krijg in de toekomst, zal ik hem als hij 17 is, vertellen wat Juan mij verteld heeft. Het is bijna spijtig dat ik pas nu, op mijn 32ste bepaalde inzichten heb gekregen. Ik had er wellicht een hoop gebroken harten en relaties mee kunnen voorkomen. Deze workshop is een jaarloon waard; dit leer je niet op unief, dat leer je niet van je vrienden, vader, moeder of wie dan ook. Ik neem het hen niet kwalijk: ze probeerden net als ik telkens opnieuw hetzelfde recept. Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat deze man toegetreden is toch het Wildemanschap. Ik ben een ‘Wildeman’ op mijn werk, thuis, bij mijn vrienden, mijn vriendinnen. Jij kunt het ook zijn. Be prepared & hope to meet you soon.

 

Bert De wildeman

 

 

U kan er nog bij in het weekend van zaterdag 13 & zondag 14 juni voor de Wildeman workshop. Geniet nu van onze Zomeraktie: 250 i.p.v. 325 euro. Waar? In Mechelen. Als het mooi weer is, doen we ons ding in de tuin met een hele mooie locatie. Precieze locatie wordt meegedeeld, bij inschrijving. Tijd: Van 9.00 tot 18.00. Maar u bent er best al vanaf 8.30 voor de koffiekoeken, koffie en thee. Als u beslist om een tweede persoon mee te nemen dan kan dit met een korting (175 i.p.v. 325 euro). We geven de voorkeur aan kleine groepen, zodat we het heel persoonlijk kunnen houden: maximum 12 mensen. Eten en drank is inbegrepen! Vegetarisch kan ook! Heel de dag in de morgen en ‘s middags (warm) en namiddag! 


Voor meer info: workshop@deterugkeervandewildeman.be of telefoon + 32 0488 60 26 90 voor al uw vragen, tot 21.00 uur en ook in het weekend.  


Uw overschrijving doet u op rekening KBC 731-0008754-96 met vermelding ‘De wildeman 13 & 14 juni 2009’.

 

 

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy