Herfst-workshops met Eric Schillemans

Eric Schillemans (Sint-Joris-Winge, B)

17/08/2009

 

Herfst-workshops met Eric Schillemans

Sleutels om te leven in het NU: je kracht terugvinden in elk moment  6 sept 2009 
 
Communiceren vanuit je buik: authenticiteit in de relatie brengen  17 okt 2009
 
Van verdediging naar echt contact: 5 maskers en hoe we ze laten vallen  7 nov 2009
 
Oefendagen: Sleutels om te leven in het NU 19 sept en 28 nov 2009
   
   
Al deze workshops duren 1 dag. Ze kunnen los gevolgd worden. De oefendagen duren een halve dag.
Praktische details en inschrijving: onderaan de pagina.

 
Sleutels om te leven in het nu:
je kracht terugvinden in elk moment
 
We herkennen allemaal die momenten dat we ons op ons levendigst, meest bewust voelen – even lijkt de tijd stil te staan terwijl ons denken als het ware vanzelf wordt gedragen.
 
We zijn moeiteloos in contact met de ander, we zijn ons helder bewust van onze gewaarwordingen. Onze creativiteit vloeit en we verzetten heel wat werk, en toch rust alles in een spontane moeiteloosheid… .
 
Anderzijds kennen we ook de truukjes waarmee we onze energie van het moment afbuigen: oordelen, inwendig klagen, met schuldgevoel, spijt, of kwaadheid terugkijken naar vroeger, denken dat het gras later of elders beter zal zijn, onszelf vergelijken met een ander, en ons dan opblazen of verkleinen, ons verdedigen enz… .Allemaal energie- en tijdverlies!
 
In deze workshop maken we kennis met vier fundamentele uitwijkscenario’s waarmee onze geest zich vervreemdt van zijn meest vitale zelf.
 
Het is mogelijk meer bewustzijn in deze gewoontes, deze “automatische piloten” of “onze geliefde afwijk-cd’tjes” te brengen. Het is mogelijk om jezelf terug te plaatsen in de spontane vitaliteit die de activiteiten harmonisch en simpel van binnenuit ontvouwt, terwijl je relax in jezelf zit, en ten volle aanwezig bent in het moment.
 
Tijdens de workshop gaan we oefenen hoe we ons van onze uitwijkscenario’s bewust kunnen worden, en hoe we onze weg kunnen terugvinden naar de volle, vitale beleving.
 
4 Glijbanen om onze overactieve, steeds weer interpretaties
bedenkende geest terug in het nu te brengen
 
Communiceren vanuit je buik:
authenticiteit in de relatie brengen
 
 “Ik heb dit al zo lang willen zeggen, maar ik durf niet”, “We weten allen in dit clubje wat er speelt, maar het komt niet boven tafel” “Ik wil dit met jou eens doorspreken zodat we weten wat we aan elkaar hebben”.
 
We kijken naar de behoefte aan authentieke communicatie in onszelf. Welk belang heeft het voor mij, hoe werkt het door in mijn energie en persoonlijke groei, en hoe kan ik in een groep hierdoor beter functioneren?
 
Wat houdt ons tegen om authentiek te communiceren? Blokkades in persoonlijke attitude, gewoontes in communicatieve vaardigheden, onuitgesproken aspecten van de familiecultuur, percepties,…
 
Dan verbinden we het onderwerp met onze persoon, onze leefwereld, onze werksituatie, en gaan ermee oefenen:
 
-          Onze scenario’s van onauthentiek gedrag uitschrijven (hier, in alle veiligheid)
-          Scenario’s schrijven en herschrijven
-          Uitproberen, oefenen” : “zeg het authentiek”, “wat had ik willen zeggen”
-          Alternatieve uitdrukkingen bedenken, aftasten hoe het kan, tot hoever het kan, uitproberen wat werkt, wat je jezelf kan toestaan, welke invalshoeken we voor onze werksituatie wel zien zitten, en ook welke fouten we daarbij nou net niet willen maken
-          Mini-organisatie-opstellingen: herleef de situatie en doe het nu anders
 
De winst: een eye-opener en de kans om heel wat rondzwervende en onderdrukte energie te kanaliseren – gezonder en vitaler op te komen voor wie we zijn.
 
Van verdediging naar echt contact:
5 soorten defensief gedrag en hoe ermee omgaan
 
In je dagelijkse uitwisselingen met familieleden, collega’s, vrienden kom je verschillende patronen van gedrag tegen, waaronder verschillende vormen van defensief gedrag: vluchtend, zuigend, aanvallend, onderdrukt en rigide gedrag.
 
Deze gedragingen zijn als een schild, een bescherming, ze worden voornamelijk als masker gehanteerd.Terwijl je naar beste vermogen omgaat met dit gedrag van de ander, heb je het gevoel dat je eigenlijk op zoek bent naar een echter, opener, directer contact.
 
In deze workshop kijken we achter de schermen. We maken kennis met 5 fundamentele wondes: verwerping, verlating (in de steek gelaten), verraad, vernedering, en onrechtvaardigheid. Om met de pijn te leren omgaan, ontwikkelt een persoon 5 verschillende afweerreacties - volgens het soort trauma dat werkzaam is - : vluchtend, behoeftig, aanvallend, onderdrukt en rigide. 
 
We herkennen deze types gedragingen zeker in onze directe omgeving:
  • De dromer, de vluchter: ijl, onaanwezig, dromerig, overgevoelig
  • De behoeftige, afhankelijke: aandachtszoekend, zuigend
  • De overheersende: controlerend, overwinnend, competitief, gelijk hebben
  • De onderdrukte, incasserende: gesloten, opkroppend, zelfonderdrukt
  • Rigide: onaantastbaar, perfect, ongevoelig, formeel, “ik doe alles naar de vorm correct”, zich niet laten kennen.
 
Tijdens de workshop gaan we aan de slag om effectief en empathisch te leren omgaan met deze defensieve reacties. De bedoeling is het masker, het compenserend gedrag te erkennen, en vervolgens de persoon achter het masker tegemoet te treden. Dit is verschillend per wonde. Door dit herhaaldelijk te doen, vestig je een waarachtig contact met de ander.

 
 
Praktische informatie
 ·        Deze 1-daagse workshops (9u30 tot 16u30) vinden telkens plaats in Sint-Joris-Winge, en zijn bereikbaar met openbaar vervoer.
·         De oefendagen (eerst basisworkshop volgen) zijn een halve dag, ’s ochtends of ‘s namiddags
·         Kosten: 50 EUR per workshop, 20 EUR per oefensessie
·         Je kan je inschrijven per mail of telefonisch. Er wordt een voorschot gevraagd na inschrijving, je krijgt alle verdere gegevens toegestuurd
·         Van harte welkom!
Eric Schillemans eric.schillemans@skynet.be tel.: 016-471059
   

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy