Op school word je dom gehouden!

Juvenesco (Merchtem, B)

02/09/2009
     
 
Op school word je dom gehouden!
 
 
   
"Op school word je dom gehouden."
Een zware uitspraak van John Tayler Gatto, een man die maar liefst 30 jaar lang docent was in de VS en tot drie keer toe verkozen werd als onderwijzer van het jaar in New York. Dus niet zomaar de eerste de beste om een dergelijke uitspraak te doen...
Zijn jaren ervaring leerden hem wat het effect is van ons huidige schoolsysteem. John Tayler Gatto nam ook een kijkje in de geschiedenis en ontdekte het oorspronkelijke doel van onderwijs: de bevolking te laten passen in het systeem om het volk makkelijker te kunnen regeren. "Mensen worden opgevoed om goed in de pas te lopen, maar uiteindelijk hebben ze nog weinig eigen denkkracht. Onderwijs moet niet drillen! Wel stimuleren tot vrij denken." De beste docent van New York stelt ook het examensysteem in vraag en spreekt over het belang van 'verantwoordelijkheid leren nemen'. Hij noemt de universiteiten zelfs 'een grote illusie'. Hij haalt voorbeelden aan van 'drop outs'. Dit zijn mensen die vroegtijdig de school verlaten. Hij toont aan dat deze drop outs er in slagen 'hun ding' te doen. Tja, dat kan ik niet tegenspreken ... Eerlijk gezegd ken ik persoonlijk meer mensen die echt hun eigen ding doen zonder diploma dan met - mezelf incluis. Ouders zijn soms bang als hun kinderen geen diploma halen. Dat is voor niets nodig! Wie leert verantwoordelijkheid te nemen en nog contact heeft met zijn eigen kwaliteiten en creatieve energie, zet dit om in een job - de job van zijn leven! Hierover zou ik een heel boek kunnen schrijven, over het effect van passie voor je werk, het effect op je gezondheid als je kiest voor deze weg. De belangrijkste tips om die kwaliteiten te ontdekken heb ik verwerkt in de online cursus 'Leef je Waarheid'. John Tayler Gatto gelooft sterk in thuisonderwijs. Wist je dat intussen meer dan drie miljoen Amerikanen kozen voor thuisonderwijs? "Neem je kinderen serieus en zie ze als volwassenen. Als je ze op school laat, groeien ze nooit op", aldus John Tayler Gatto. En tegelijkertijd blijft het kind in ons waarschijnlijk langer leven, omdat het de kans krijgt zich te ontplooien in plaats van te worden verdrongen.
   
   
 
De school van mijn dromen.
Op mijn zestiende nam ik samen met een klasgenoot als afgevaardigde van onze school deel aan een weekend van de Koning Boudewijn stichting. We brainstormden over het bestaande schoolsysteem en ontdekten hoe wij het graag wilden zien. Op een creatieve manier werden we begeleid in dit proces en aan het einde van het weekend stelden we aan de toenmalige minister van onderwijs ons plan voor. We waren vol enthousiasme en keerden huiswaarts met de kinderlijke naïviteit dat het volgende schooljaar er helemaal anders zou uitzien. Maar ettelijke schooljaren vlogen voorbij en geen van onze geniale ideeën vonden hun weg naar onze school.
In onszelf was er een vuurtje aangestoken, blijkbaar nog te klein om destijds grote veranderingen teweeg te brengen. Maar wel groot genoeg om het binnenin mezelf te blijven voeden en op eigen houtje een boeiend programma met leerstof te ontwikkelen.
De voorbije maanden hield ik me vooral bezig met de voorbereidingen voor vzw YOU, waardoor ik me eind juni plots realiseerde dat er amper activiteiten op de agenda van Juvenesco stonden voor het schooljaar 2009-2010 ... Ik schoot op gang en contacteerde alle mensen die ik het voorbije jaar had ontmoet en van wie ik telkens dacht: Wow, wat zou het fantastisch zijn om hen op het Juvenesco platvorm hun ding te laten doen!
Toen na enkele dagen de Juvenesco agenda gevuld werd met super boeiende activiteiten, realiseerde ik me dat ik vandaag voor mezelf een platvorm creëerde en zelf de school ontwikkelde waar ik bijna 20 jaar geleden over droomde tijdens het schoolweekend van de Koning Boudewijnstichting. Een school waar we samen (be)levend leren over alle aspecten van het leven en genietend groeien.
Het aanbod dat we jou aanbieden dit najaar is een ruim en wisselend programma waar gezondheid, duurzaamheid, creativiteit, eeuwenoude kennis en nieuwe inzichten, bewustwording, tot rust komen en zichzelf ontdekken centraal staan.
   
   
Welkom in Het Levende Woud op 5 september.
Wie vorig jaar een bezoek bracht aan 'De Duurzame Wereld' tijdens onze open dag in Affligem, herinnert zich vast en zeker nog de betoverende sfeer. Aanwezigen waren in totale verwondering. Het leek wel of de grote zaal 'De Duurzame Wereld' een magnetisch effect had op de mensen...
Dit jaar zijn we er vroeger bij en hebben we een volledig bos met vijver, vuurplaats, Yurts, Tipi's en nog veel meer ter onzer beschikking! Kom samen met ons op 5 september genieten van Het Levende Woud. Het wordt een spetterende liefdevolle dag met klank, spel, natuur, .. voor alle leeftijden. Ik hoop dat we je daar mogen ontmoeten. Deze start van het nieuwe schooljaar wordt een fantastisch feest.
   
   
 
Een boeiend najaarsprogramma bij Juvenesco - een feest voor lichaam en ziel!
   
Kosmologische Inzichten in Levend Bewustzijn. (start reeks I: 08/09/09)
Eva van Havere leidt ons doorheen planetair, kosmisch, holografisch en menselijk bewustzijn. Ik woonde het voorbije schooljaar deze reeks avonden bij en was telkens opnieuw in verwondering voor de manier waarop Eva ons leidde doorheen het universum, de verschillende dimensies en de verbinding ervan met onszelf. Een aanrader! Lees meer.
   
DuurzaamLeven jaartraject. (start 01/09/09)
Ook al ontwierp ik deze opleiding zelf, nog steeds schieten woorden me tekort om dit jaartraject te omschrijven. Gedurende 18 modules, in totaal 60 dagen, verspreid over 3 locaties, beleven we alle aspecten van Permacultuur, NatuurBewustZijn, Community building, Duurzaam Leiderschap en Persoonlijke Ontwikkeling. De commitment is groot ... het resultaat navenant!
We gaan van start op 1 september. Er zijn nog enkele plaatsen vrij en wie enkel wil deelnemen aan de Permacultuur modules (7 x 3 dagen) kan ons ook contacteren. Lees meer.
   
Circle of Sound. (1e cirkel: 13/09)
Zingen kan je in je eentje, onder de douche, achter het stuur of aan de kookpotten. Maar alleen is maar alleen ... De kracht van ‘Samen zingen’ voegt een totaal nieuwe dimensie toe aan het effect van zingen. Samen zingen brengt ons in contact met muzikale elementen die metafoor staan voor de grote krachten van het leven. Els Cuypers is een professionele zangeres, begeleidde reeds vele workshops en creëerde gemeenschapskoren voor allochtonen in Nederland. Op zondagochtend begeleidt ze ons in de Circle of Sound. Lees meer.
Wie graag ook zelf leert met groepen werken op een muzikale manier, kan bij Els terecht voor de verdiepingsopleiding 'Community Music'. Lees meer.
   
De Maya's. (lezingen: 14 en 28/09/09 - start vijfdelige avondcursus 12/10/09)
Wouter en Bart zijn twee wijze gasten die gepassioneerd zijn door het leven, de Maya's, de Tzolkin, de Natuurlijke Tijd. Het leven lijkt er anders uit te zien door hun ogen. De kennis die zij ontdekten en heel graag met ons delen, is een bijzondere verrijking voor eenieder die in deze tijd leeft. Hun enthousiasme spreekt boekdelen tijdens de lezing en de cursussen. Alweer enkele niet te missen avonden! Lees meer.
   
Vertical Reality seminarie. (24-27/09/09)
Het leven trekt ons van links naar recht, naar ons verleden en naar de toekomst. Reclame, moderne technologie, je baas, je ouders, je hele omgeving heeft constant invloed op jouw gedrag en op jouw leven. Van dag één tot vandaag. Wie zich niet bewust is van al die invloeden en de manier waarop ze zich nestelen in ons gedrag en karakter, leeft een leven dat niet helemaal strookt met wie hij in essentie is. Tijdens de driedaagse Vertical Reality ervaren we op energetisch, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau het effect van leven in verticaliteit, leven in verbinding met wie je in essentie bent. Lees meer.
   
Simply Raw, (film: 20/09/09 en workshops start 04/10/09).
Ik geef het toe, een echte raw food adept zal ik nooit worden. Maar al de oude slasoorten, eetbare bloemen en andere lekkere groentjes die nu mijn tuintje sieren, eet ik liefst van al rauw. Knapperig, simpel, plukken en meteen opeten... Toch is echte raw food veel meer dan slaatjes en fruit eten. Wim Bommerez weet er alles van! Hij brengt ons de achterliggende theorie, het waarom verhaal, het effect ervan op onze gezondheid (onder meer op diabetes) en concrete tips en toepassingen. Wim is een jonge papa en bruist van de energie, dus dat is al een heel goed voorbeeld! Ik kijk er naar uit om het 'raw food' aandeel in mijn menu op een juiste manier te vergroten na de 4 zondagochtenden met Wim Bommerez.
Voorafgaand aan de 4 zondagochtenden vertonen we de Nederlands ondertitelde film 'Simply Raw', waarin 6 Amerikanen met Diabetes een maand lang op een rauwkost dieet worden gezet... Verbluffend! Zie trailer en lees meer.
   
Piano ligconcert (10/10/09)
Steven Vrancken is lichtkunstenaar. Als hij naar zijn kunstwerken kijkt, hoort en voelt hij prachtige muziek die hij met ons deelt via piano, stem en andere instrumenten. Terwijl de muziek doorheen de ruimte klinkt, ziet hij beelden die nadien vorm krijgen op het schildersdoek in zijn kunstatelier. Zijn werk resulteert in bijzondere mooie klanken en beelden waarbij mensen een zeer diepgaand rustgevend en helend effect ervaren. Sinds enkele jaren laat hij mensen genieten van de helende klanken tijdens Piano ligconcerten. Op 10 oktober is Steven Vrancken te gast bij Juvenesco in de grote zaal van de Kluizerij te Affligem. Een onmisbaar concert! Lees meer.
   
De Evolutie Energetische Relatie tussen Man en Vrouw (start 12/10/09)
Soms denk je, nu weet ik hoe het allemaal in elkaar zit. Lichaam en geest, het energiesysteem, de chacra's, de emotionele en psychologische fases en evolutie in een menselijk bestaan, ... tot je Nicky Peetermans ontmoet die zowat alles verklaart vanuit de Energetische Antropologie volgens Prof. J.T. Zeberio. Sommige kennis dient in de juiste fase van onze ontwikkeling verspreid te worden. En net zoals de kennis van de Maya's belangrijk is, ben ik ervan overtuigd dat de Energetische Antropologie volgens Prof. J.T. Zeberio ook van essentieel belang is voor de evolutie van de mens. Misschien val ik in herhaling... ook dit is een fantastische aanrader! Lees meer.
   
Mindfulness. (start 22/10/09)
Leven in aandacht, in het moment blijven, focus en concentratie verbeteren, leren omgaan met angst, verdriet en stress, je bewuster worden van je eigen gedrag, de kwaliteit van je leven in handen nemen. Dit alles is Mindfulness. Pim Catry schreef een boek voor volwassenen en kinderen. Ze begeleidt sinds ettelijke jaren mensen in Mindfulness. Een boeiende vrouw en zeer mooie en waardevolle technieken om het leven rijker, diepgaander en gelukkiger te maken. Lees meer.
   
PH brengt je gezondheid in balans. (25/10/09)
"Waarom was dat ons niet eerder gezegd? Zo simpel!" dacht ik toen ik voor het eerst hoorde over PH. Elke landbouwer weet dat zijn grond een juiste PH-waarde dient te hebben om gezonde groentjes te kweken. Ditzelfde geldt voor het menselijk lichaam. Een te zuur lichaam is de ideale basis om ernstige ziektes zoals kanker te creëren. Een lichaam met een perfecte PH-waarde biedt heel weinig kans tot ziekte. Bovendien blijven zo je botten sterk, je cellen jong en functioneren alle organen veel beter. En hoe zorg je voor een gezonde PH-waarde? Ja, je hoort me al komen ... levensstijl, voeding, emotionele balans, beweging, electrosmog, stress, ... Allemaal factoren die een invloed uitoefenen op de PH-waarde van jouw lichaam. Sarah Gommers leert ons de theoretische basis van het PH verhaal en biedt ook de nodige informatie voor het behoud van een gezonde PH-waarde - de basis voor een gezond lichaam. Deze dag is belangrijk voor eenieder die zichzelf verantwoordelijk acht voor zijn gezondheid! Lees meer.
   
Chemo, of kan ik ook zelf kiezen? (09/11/09)
Een gevoelig onderwerp. Zowat eenieder heeft vandaag een vriend of familielid die met kanker geconfronteerd wordt. En wat doe je wanneer het woord ‘kanker’ plots in het dossier van jouw onderzoeksresultaten staat? Dikwijls dienen we snel iets te ondernemen en is er weinig tijd om op ontdekkingstocht te gaan naar andere 'vervangende' of 'aanvullende' hulpmiddelen. Drs. Henk Trentelmans stond ooit voor die keuze. De ziekte- en chemogeschiedenis van enkele familieleden deden hem sterk twijfelen aan de 'klassieke' behandeling. Zij hadden voor chemo gekozen en overleden na een lange lijdensweg. Ook al had de medische wereld hem verzekerd dat hij zonder chemo sowieso maar enkele weken te leven had, stapte hij het ziekenhuis uit en ging zelf op onderzoek ... En gelukkig maar! Want vandaag, 10 jaar later, kan hij ons veel belangrijke informatie brengen over de 'andere' mogelijkheden op 9 november. Lees meer.
   
Ontwerp je eigen juweel in zilverklei. (22/11/09 en 13/12/09)
't Heeft lang geduurd, maar eindelijk staat er 'creativiteit' op ons programma. Inge Dussart ontwerpt zelf juwelen. Meer nog: ze is ervan overtuigd dat iedereen dit kan. Was ik zelf niet ooit 'bij toeval' juwelen gaan maken, dan had ik nooit geweten welke vorm mijn creatieve energie kan aannemen! Kom samen met ons jouw creativiteit ontdekken en ga huiswaarts met een prachtig juweel. Lees meer.
   
Lessen in het medicijnwiel. (04/12/09)
De Westerse wereld heeft een aantal decennia nodig gehand vooraleer zij nog maar een tikkeltje begon te begrijpen van de rituelen die de Natuurvolkeren toepassen in geval van ziekte. Gelukkig komt er stilaan meer begrip en zijn er meer en meer mensen die met mooie resultaten deze eeuwenoude kennis integreren in hun leven. Het medicijnwiel is een essentieel onderdeel van deze kennis. Barbara Driessen is een groot schrijfster uit Nederland en brengt ons een lezing 'Lessen in het medicijnwiel'. Bekijk een filmpje van haar en lees meer.
   
Dromen om wakker te worden. (05 en 06/12/09)
"Als ik mijn dromen kon omzetten in speelfilms, dan won ik steevast de eerste prijs in de categorie irrealistische films"
, denk ik soms bij mezelf. Of passen dromen eerder in de categorie 'realistische films'? Gedurende twee dagen leert Barbara ons alles over dromen en begeleidt ze ons in het ontdekken van de betekenis ervan. Ik heb het gevoel dat ik reeds jaren wacht op dit moment... Kom je mee op ontdekkingstocht in de nachtelijke taal? Lees meer.
   
Ontdek jouw geschenk met 'Renewal of Creative Path'
(26 tot 30/12/09)
Ieder van ons is geboren met bepaalde kwaliteiten, een gave om iets te realiseren. Deze gave hebben we niet gekregen voor onszelf, wel om deze te delen met de wereld. Het is ieders bijdrage aan de evolutie van ons bestaan. 'Renewal of Creative Path' is een bijzonder krachtig zeven stappen proces, ter ont-dekking en realisatie van jouw ‘gave’. De technieken en rituelen die je beleeft, brengen diepgaande inzichten en bekrachtigen jouw creatieve pad. Ze helpen jou de obstakels op te lossen en bieden sleutels tot realisatie van jouw innerlijke waarheid, zodat je deze voluit kan beleven en delen met de wereld. Een mooie ervaring om 2009 mee af te sluiten! Lees meer.
   

Tot zover ons najaarsprogramma. Het voelt als vier maanden feest voor lichaam en ziel!
We kijken er naar uit om jullie te verwelkomen vanaf september!
 
Hartegroet,
Greet Luypaert
 
   
   
   

Blijf je graag op de hoogte van boeiende informatie, films en activiteiten?

Meld je dan hier aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Jouw adres wordt strikt vertrouwd behandeld en je kan je op elk moment uitschrijven.

 
 

 

 
       

Blijf op de hoogte

Online
Via de nieuwsbrief

wij respecteren uw privacy